Recept dana: Zapečene njoke s mocarelom i kobasicom tope se u ustima

10.02.2021

07:08 >> 15:02

0

Autor: Z. A.

Njoke se u Italiji obično služe četvrtkom

Recept dana: Zapečene njoke s mocarelom i kobasicom tope se u ustima
Copyright Profimedia

U restoranima širom Italije četvrtak je dan kada se kao specijalitet služe njoke. Ukoliko ste pasionirani ljubitelj paste, vreme je da probate nešto slično, a opet drugačije. Ako niste upoznati sa ovim preukusnim jelom, nikada nije kasno da ga probate i zavolite!

Na prvi pogled, njoke i pasta ne izgledaju toliko različito, ali njoke nisu vrsta paste, već knedlice napravljene od krompira. Mogu se servirati uz razne sosove, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate po serviranju na italijanski način i uz italijanske sosove, njoke danas postoje u brojnim oblicima, serviraju se uz različite priloge i prave se širom sveta.

Reč „njoke“ na italijanskom označava grudvice i to je upravo kako se njoke i prave: kao grudvice od krompira. Tradicionalne njoke su poprilično jednostavne, baš kao i tradicionalna italijanska pasta. Zato se serviraju sa jačim sosovima kako bi se unapredio njihov klasičan ukus.

Prave se uglavnom od kuvanog krompira s brašnom i kuvaju, a rezultat su lagane, vazdušaste njoke koje se uglavnom seku na komade dovoljne da se pojedu u jednom zalogaju. Često izgledaju kao školjke pa ih ljudi mešaju sa pastom.

Jako bitno pravilo prilikom kuvanja jeste da njoke ne treba pržiti već isključivo kuvati kako bi zadržale lagani i vazdušasti oblik i ukus.

Ukoliko volite njoke u kombinaciji sa sirom, onda će vam se svideti i zapečene njoke s mocarelom i ljutkastim kobasicama čorizo, koji će biti izvrsna ideja za ručak. Umesto kobasica možete upotrebiti meso prema želji i mogućnostima.

Priprema ovog jednostavnog, a zaista finog jela koje se topi u ustima traje ukupno oko 30 minuta.

možete da pripremite i

Sastojci (za šest osoba):

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 120 g kobasice čorizo
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 600 g njoka
  • 125 g mocarele
  • malo bosiljka
  • zelena salata

Priprema

1. Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite iseckani crni i izgnječeni beli luk osam-deset minuta dok ne omekšaju. Dodajte iseckane kobasice i pržite još pet minuta.

2. Dodajte pelat i šećer, pa promešajte. Pustite da proključa, zatim dodajte njoke i kuvajte osam minuta uz često mešanje, dok ne omekša. Zagrejte rernu na 260 stepeni.

3. Umešajte 3/4 mocarele isečene na komadiće i veći deo usitnjenog bosiljka. Smesu stavite u veliku vatrostalnu posudu. Na vrh dodajte preostalu mocarelu i pecite u rerni oko tri minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i ne poprimi zlatnu boju.

4. Na gotovo jelo pospite preostali bosiljak i servirajte uz zelenu salatu.

Savet plus: Ako želite da napravite ovo jelo bez mesa, umesto kobasica možete dodati malo dimljene paprike, a kobasice možete pripremiti posebno tako da budu blago hrskave, pa da ih svako po želji može dodati svojoj porciji.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike