Recept dana: Svinjski ragu i pirinač s kurkumom i parmezanom, zdravo vikend-varivo
Ovako pripremljeno meso topi se u ustima
Ragu je italijansko jelo od seckanog mesa i povrća, u koje se dodaje paradajz zarad specifičnog ukusa i boje. Obično se služi uz testeninu, ali odlično ide i uz pirinač i palentu.
Ukoliko ne volite pirinač, skuvajte taljatele, makarone ili napravite palentu. Ovo jelo idealno je za porodični vikend-ručak.
Sastojci:
Za svinjski ragu
- 500 g svinjskog buta
- 1 glavica crnog luka
- 1 stabljika celera
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz paste
- 1 dl crvenog vina
- 1 svež paradajz ili pelat iz konzerve
- so i biber
- 2-3 kašike ulja
- parmezan u komadu
Za pirinač
- 1 kašika maslaca
- 2 šolje vode
- 1,5 kašičica soli
- 1 šolja rendanog parmezana
- 2 kašičice kurkume
Priprema
1. Isecite meso na manje kocke i posolite ga. Zagrejte ulje u dubljoj šerpi na srednje visokoj temperaturi. Okrećite ga sve dok sa svih strana ne budu komadi braonzlatne boje. Izvadite meso sa strane i smanjite temperaturu.
2. U istu šerpu dodajte još malo ulja, crni luk isečen na rebarca, celer i začine. Dinstajte povrće dok ne omekša, oko pet minuta. Dodajte paradajz pire i umešajte u povrće, te ostavite da se krčka tri-četiri minuta. Zatim dodajte vino i promešajte drvenom kašikom ili lopaticom. Dodajte meso, zatim komad parmezana, soli i bibera. Poklopite i dinstajte dok meso potpuno ne omekša.
3. Skuvajte pirinač, pa pred kraj kuvanja dodajte mu maslac, so, kurkumu, neprestano mešajte, pa pre nego što ga sklonite s vatre dodajte rendani parmezan i mešajte dok se sir ne istopi u palenti.
4. Skinite sa vatre, i servirajte uz ragu po želji. Ukrasite po želji s dosta rendanog parmezana.
Bon appetit!
možete i ovo da spremite
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari