Recept dana: Pasta karbonara

21.09.2020

06:08 >> 06:17

0

Zavodljivi kremasti ukus najpopularnije paste

Recept dana: Pasta karbonara
Copyright Profimedia

Pasta karbonara je jedna od najpopularnijih širom sveta. Možda zbog svog karakterističnog kremastog ukusa. Pojedini istoričari kulinarstva karbonaru smatraju rimskim izumom, dok je drugi vezuju za oblast Umbriju, odnosno kažu da je to bilo omiljeno jelo umbrijskih rudara (karbone = ugalj).

Treći su pak uvereni da je recept osmislio Ipolito Kavalkanti, vojvoda od Buonvičina (1787-1859), kuvar i pisac plave krvi. Ipolito je poticao iz plemenite porodice čiji je pripadnik bio i slavni pesnik Gvido Kavalkanti. Početkom 14. veka porodica Kavalkanti napustila je Toskanu i preselila se u Kalabriju, a krajem 18. veka dobili su titulu vojvoda od Buonvičina.

Postoji, međutim, i mišljenje da je pasta ala karbonara izmišljena za vreme Drugog svetskog rata, kada je slanina bila jedino meso koje se moglo naći.

I, naposletku, poslednja pretpostavka: jelo je dobilo naziv po biberu koji se na kraju pripreme pospe po testenini, a koji je crn kao ugalj (kao što rekosmo, karbone na italijanskom znači ugalj).

Ima mnogo verzija za pripremu, a mi smo izdvojili najpopularniji.

Sastojci:

  • testenina
  • 150 gr mesnate slanine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 žumanca
  • 2dcl kisele pavlake
  • 1 čen belog luka
  • po ukusu biber, so, seckani peršun
  • rendani parmezan

Način pripreme:

Na dve kašike maslinovog ulja ispržite sitno seckanu slaninu dok ne postane blago hrskava, Pred sam kraj, dodati propasiran čen belog luka i promešati.

U posebnoj posudi dobro izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati peršun, mleveni biber i so po ukusu. Ovu smesu sipati u tiganj sa dinstanom slaninom i pržiti uz mešanje oko 2 minuta, potom skloniti.

Skuvati pastu uz napomenu da se pasta kuva u vodi bez ulja (ovo je tipična greška na našim područjima, ulje nije dobro sipati u vodu).

Procediti ih i sipati u veću, dublju činiju. Preliti ih polovinom smese i dobro izmešati, kako bi se pasta i preliv dobro sjedinili. Prelijte ostatkom preliva, pa pospite malo peršuna i rendanog parmezana.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike