Recept dana: Sirove kakao bombice bez šećera – idealne za trenutke čokoladne žudnje
Dobićete energiju, ali ne i kilograme
Fantastične energetske loptice napravljene od svega tri sastojka, zdrave, bez dodatnog šećera, posne, bez glutena i sirove. Začas gotove, a punog čokoladnog ukusa!
Možete koristiti orašaste plodove po želji, ali orasi imaju najintenzivniji ukus u ovoj kombinaciji.
Kada je reč o kakau, koristite čist, gorki kakao. Razne vrste praha za čokoladne napitke koji sadrže šećer kao glavni sastojak ili pak razne arome i dodatke nisu dobar izbor najviše zato što ne daju dovoljno čokoladan ukus.
Sastojci
(količina za 20-25 kuglica)
- oko 170 g urmi (datula)
- 120 g oraha (ili drugih orašastih plodova)
- 35 g kakao praha
- mali prstohvat soli
- kašičica-dve vode (po potrebi)
Za posipanje i dekoraciju
(proizvoljno)
- kakao prah
- sitno sjeckani ili mljeveni orasi, bademi, lešnici, kokos
Priprema:
1. Urme potopite i ostavite u vodi da omekšaju, oko 10 minuta. Ako koristite sveže urme, taj korak možete izostaviti ili ih potopite na pet minuta da ih lakše oljuštite (ukoliko to radite). Sklonite košticu i ubacite u multipraktik ili neki jači secko.
2. Dodajte orahe, kakao prah i prstohvat soli.
3. Mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi, dodajte kašičicu-dve vode ili istopljenog kokosovog ulja.
4. Odvajajte po dve trećine kašičice smese i vlažnim rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na papir za pečenje ili providnu foliju da se ne bi lepile za tacnu. Pospite ih kakao prahom (kroz sitnu cediljku) i ostavite u frižideru da se malo stegnu. Ako volite, možete ih uvaljati u orašaste plodove ili kokos. Najbolje su kad malo odstoje na sobnoj temperaturi.
5. Složite ih kutiju koja se dobro zatvara i čuvajte ih u frižideru do 10 dana. Stajanjem se blago intenzivira ukus oraha (što je u ovom slučaju odlično), a inače će se savršeno održati.
Bon appetit!
možda će vas i ovo zanimati
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari