Recept dana: Ruske kape, sočni i ukusni detalji svake zimske trpeze

10.12.2020

07:08 >> 08:20

0

Autor: Z. A.

Ne znaš da li je ukras ili slatkiš

Recept dana: Ruske kape, sočni i ukusni detalji svake zimske trpeze
Copyright Profimedia

Za ovu balkansku poslasticu postoji više naziva – kozačke kape, ruske kape, šubarice… I zaista, one svojim izgledom podsećaju na prave čupave kape, na ruske šubare, što je mnogima jako dopadljivo, a onda im se spontano javlja želja da ih probaju. A osim što sam izgled kolačića privlači, tek pri prvom zalogaju kreće ona druga, važnija iskra kada se nepca spoje s kokosom i belo i crnom čokoladom.

Reč je o starom, tradicionalnom receptu, ali pomalo zaboravljenom. Ako ni vi ne možete da se setite kad ste poslednji put uživali u njihovom ukusu, počastite sebe, svoje ukućane i goste ovom poslasticom, oko koje su nekad bake i mame utrkivale koja će pripremiti lepše i uneti radost u nedeljna ili praznična popodneva… A kao stvorene su da budu gosti i na vašoj slavi.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Fondu

Sastojci:

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 80 g glatkog brašna T400
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike vode

Za fil

  • 500 ml mleka
  • 2 kašike glatkog brašna T400
  • 3 kašike gustina
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 140 g bele čokolade
  • 220 g putera
  • 100 g crne čokolade
  • 30 g putera
  • 50 g kokosovog brašna

Priprema

1. Napravite fil. U šerpu sipajte jedan deo mleka. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Dodajte preostalo mleko i dobro izmešajte da razbijete sve grudvice. Mleko u šerpi zagrejte skoro do ključanja, a ztim dodajte razmućeno brašno sa gustinom i kuvajte nekoliko minuta, konstantno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte belu čokoladu i izmešajte da se sjedini. Preručite u drugu posudu, pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temepraturi.

2. Dok se fil hladi, pripremite biskvit. Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca i razmutite da se sjedini. Dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i vodu, te sve sjedinite miskerom. Preručite u pleh obložen pek-papirom. Rasporedite testo ravnomernom sloju i lupite plehom o površinu da izađu mehurići. Pecite 20 minuta u zagrejanoj rereni.

3. Ohlađen biskvit čašom ili okruglim kalupom isecite na što više krugova, a najbolje je da čaša bude prečnika 6-8 cm. Svaki krug biskvita poprečno isecite nožem.

4. Ohlađeni fil umutite mikserom, te mu postepeno dodajte puter sve vreme muteći. Ohladite ga u frižideru da se stegne toliko da njime može lako da se barata. Preručite fil u kesu i filujte biksvite. Stavite kolače u frižider da se stegnu kako biste lakše kremom namazali ivice. Kada se stegnu, namažite kapice sa strane i uvaljajte ih u kokos.

5. Čokoladu rastopite s puterom, te na svaku kapu stavite po jednu kašiku čokolade i rasporedite do ivica. Ohladite i služite!

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike