Recept dana: Profiterole

25.10.2020

07:08 >> 09:15

0

Autor: Z. A.

Kremasto-senzualan zalogajčić

Recept dana: Profiterole
Copyright Profimedia

Njihova postojbina je Francuska, ali danas pripadaju celom svetu. Recepata za profiterole ima mnogo, a bliski rođaci su im princes-krofne i ekleri. Njihova veličina čini ih savršenom poslasticom jer jedna profiterola jedan je zalogaj. Treba biti karakter pa na vreme prekinuti niz… A vreme je i da počnete da ih pripremate.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Junetina Stroganov

Sastojci:

(35‒40 komada)

Za testo:

  • 125 g maslaca
  • 5 dl vode
  • 250 g brašna
  • 3 jajeta
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za krem:

  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike skroba
  • 50 g maslaca
  • 4 dl mleka
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • rendana kora limuna
  • prstohvat muskatnog oraha
  • prstohvat đumbira u prahu

Za čokoladni preliv:

  • 200 g tamne čokolade
  • 1 dl mleka

Priprema

1. Za testo sipajte vodu, stavite maslac, šećer i so u šerpu i stavite da proključa. Tada smanjite vatru i dodajte postepeno brašno i mešajte dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostavite da se ohladi.

2. Kada se testo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje, mešati dok ne dobijete glatko testo. Od testa pravite loptice veličine manjeg oraha i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

3. Ostavite razmak između loptica da testo naraste prilikom pečenja. Peći na 200°C, dok testo ne dobije zlatno-žutu boju, oko 20-25 minuta. Ostaviti ih da se ohlade.

4. Za fil sipajte sve sastojke u šerpu, dobro promešajte i, uz lagano mešanje, kuvajte na umerenoj vatri dok se fil ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

5. U međuvremenu otopite čokoladu u mleku.

6. Dresir kesom ili špricom napunite profiterole sa donje strane kremom i prelijte ih otopljenom čokoladom.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike