Recept dana: Grilovani brancin

17.10.2020

06:08 >> 10:02

0

Autor: Z. A.

Jedna od najboljih i najtraženijih riba

Recept dana: Grilovani brancin
Copyright Profimedia

Brancin je jedna od najukusnijih morskih riba. Meso mu nije mnogo masno i čvrsto. Meso divljeg brancina je čvršće i zato je više stegnuto i ukusnije. Brancin odgajan na farmi je deblji, ali bez naročite arome i ukusa. Nežno i sočno meso brancina ima jaku aromu i ukus. U našim prodavnicama se običo prodaje ceo i zamrznut. Kada kupujete ceo brancin, on obavezno treba da bude na ledu. Kao i kod ostalih vrsta ribe, tako i kod brancina, oči ne smeju da budu mutne, već sveže i jarke.

Ako kupujete filete ili kotlete brancina, onda izbegavajte one bez kože jer teško može da se utvrdi da li je to stvarno brancin ili ne.
Svež brancin se može kuvati na pari, peći na roštilju ili u foliji. Pre termičke obrade dobro operite ribu hladnom vodom.

MOŽETE DA SPREMITE I OVO: Recept dana: Losos zapečen u rerni

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 fileta brancina
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 75 g maslaca
  • 1 kaišika soka od limuna
  • 4 kašike naseckane sveže mirođiije
  • 2 kašike naseckanog peršuna
  • 400 g špargle (ili povrća po želji)
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

1. Ribu očistite, osušite, pospite suvim začinom i stavite u pleh za pečenje obložen alu-folijom.

2. Prelijte ribu rastopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni desetak minuta.

3. Špargle operite i stavite ih u malo kipuće posoljene vode i kuvajte ga od tri do osam minuta, a potom ih izvadite i prelijte maslinovim uljem.

4. Ribu izvadite iz rerne, prelijte je sokom od limuna i vratite u rernu na još nekoliko minuta.

5. Toplu ribu stavite na tanjur, pospite mirođijom i peršunom, stavite nekoliko stabljika špargle i poslužite.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike