Recept dana: Bajadera, nepečena zvezda sitnih slavskih kolača

19.01.2021

07:08 >> 16:13

0

Autor: Z. A.

Miriše na nostalgiju

Recept dana: Bajadera, nepečena zvezda sitnih slavskih kolača
Copyright kras.hr

Svako ko j rastao u SFRJ odrastao je uz „Krašovu“ bajaderu, a mnogim je ona bila omiljena poslastica. Kao što je to bivalo sa mnogim kupovnim poslasticama, i ova je dobila svoju domaću verziju, pa se za sve moguće prigode, posebno za slave, širom bivše Jugoslavije pravila i bajadera, samo što su u njoj, umesto lenjika, dominirali orasi.

Nostalgična ljubav prema ovom kolaču živi i danas, pa se bajadera i danas u Srbiji i regionu i česta na slavskoj trpezi.

Budući da se veoma jednostavno pravi, u zavisnsti od razmere keksa i oraha, lečnika ili sve češće kikirikija, te kvaliteta keksa i čokolade koje krositite, dobićete manje ili više sofisticiranu varijantu, ali svaka je radost za nepca.

možete da pripremite i

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 200 g šećera
  • 230 g maslaca
  • 500 g mlevenog keksa
  • 300 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
  • 250 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema

1. U činiju sipajte mleveni keks i mlevene orahe, te ih promešajte.

2. U šerpicu stavite šećer, vodu i dodajte maslac iseckan na kockice, pa kuvajte samo dok se sve ne istopi i odmah sklonite sa vatre i prelijte preko keksa i oraha. Promešajte da se smesa ujednači, a onda je podelite na dva dela.

3. U jedan deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade. Na tacnu stavite kalup, sipajte prvo tamnu smesu, izravnajte, a preko nje rasporedite svetliju smesu, lagano je utapkajte rukom, a onda i nožem.

4. Istopite 150 grama crne čokolade sa uljem i glazurom prelijte bajaderu. Stavite u frižider na par sati da se ohladi i stegne. Isecite na parčad željenog oblika i veličine.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike