Recept dana: Bajadera, nepečena zvezda sitnih slavskih kolača
Miriše na nostalgiju
Svako ko j rastao u SFRJ odrastao je uz „Krašovu“ bajaderu, a mnogim je ona bila omiljena poslastica. Kao što je to bivalo sa mnogim kupovnim poslasticama, i ova je dobila svoju domaću verziju, pa se za sve moguće prigode, posebno za slave, širom bivše Jugoslavije pravila i bajadera, samo što su u njoj, umesto lenjika, dominirali orasi.
Budući da se veoma jednostavno pravi, u zavisnsti od razmere keksa i oraha, lečnika ili sve češće kikirikija, te kvaliteta keksa i čokolade koje krositite, dobićete manje ili više sofisticiranu varijantu, ali svaka je radost za nepca.
možete da pripremite i
Sastojci:
- 250 ml vode
- 200 g šećera
- 230 g maslaca
- 500 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
- 250 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema
1. U činiju sipajte mleveni keks i mlevene orahe, te ih promešajte.
2. U šerpicu stavite šećer, vodu i dodajte maslac iseckan na kockice, pa kuvajte samo dok se sve ne istopi i odmah sklonite sa vatre i prelijte preko keksa i oraha. Promešajte da se smesa ujednači, a onda je podelite na dva dela.
3. U jedan deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade. Na tacnu stavite kalup, sipajte prvo tamnu smesu, izravnajte, a preko nje rasporedite svetliju smesu, lagano je utapkajte rukom, a onda i nožem.
4. Istopite 150 grama crne čokolade sa uljem i glazurom prelijte bajaderu. Stavite u frižider na par sati da se ohladi i stegne. Isecite na parčad željenog oblika i veličine.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari