Po džepu, ali i po emocijama: Uz kaznu za bahatu vožnju dobijaju i pisma od vozača koji su nekog ubili u saobraćaju

30.03.2021

19:19

0

Autor: K. Obradović

Neobičan metod u Belgiji za smanjivanje broja prekršaja

Pixabay

Vlasti u Belgiji odlučile su se za nesvakidašnji potez kada je kažnjavanje bahatih vozača u pitanju. Naime, svaki vozač koji bude uhvaćen u prebrzoj vožnji, uz novčanu kaznu dobija i pismo drugog vozača koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je bilo poginulih. U tom pismu se izražavju kajanje i tuga, piše Gazet van Antwerpen.

– Ako želimo nešto da preduzmemo u pogledu bezbednosti na putevima, nije dovoljno da pišemo novčane kazne – izjavio je ministar pravosuđa Belgije, dodajući – Ljudi, uglavnom, razmišljaju o posledicama opasnog ponašanja u vožnji. Ovo pismo, uz novčanu kaznu, direktan je način da se to učini!

Inače, ovakav emotivan pristup prilikom kažnjavanja bahatih vozača osmislila je Flamanska fondacija za proučavanje saobraćaja. Zatim je Katolički univerzitet u Levenu sproveo istraživanje kako bi se ustanovilo da li ovakav pristup deluje na prekršioce, prenosi Revija HAK.

Studija je pokazala da, bez propratnog pisma, novčana kazna nema previše uticaja na ponašanje vozača u vožnji.

Međutim, čak četvrtina vozača je, uz kaznu, nakon pisma promenila svoje ponašanje u saobraćaju. Bez pisma, taj procenat je bio mnogo niži.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti