Od svih uskršnjih jaja, najvažnija su crvena, a čuvarkuća se uvek farba tom bojom. Da li znate koja je simbolika crvenih jaja?

29.04.2021

19:19

0

Autor: Z. A.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Upitajte ukućane da li znaju šta se krije iza jaja obojenih u crveno

Pixabay

Na Veliki petak većina domaćica u Srbiji uveliko farba jaja, a kako napraviti ono najlepše, tajna je koju svaka ljubomorno čuva. Neka od njih staviće u korpice koje drže zečevi, a ova životinja će se možda pojaviti i na nekoj od uskršnjih trpeza.

Da li znate zašto i od kada imamo ove običaje?

Uskršnjim jajima, raznobojno ukrašenim i išaranim, ne raduju se samo deca. Svako voli da u nedelju „baš njegovo bude najjače“, razbije sva „protivnička“ i iz okršaja izađe kao pobednik.

I onaj kome je jaje razbijeno neće se ljutiti jer Uskrs je – najveći hrišćanski praznik!

Tradicija farbanja jaja veoma je stara i potiče iz prethrišćanskog perioda, dakle još i pre Hrista i njegovog stradanja.
Naime, jaja su odvajkada bila simbol rađanja i pobede nad smrću – kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život.

U kontekstu Uskrsa, bojenje jaja se prvi put pominje u 12. a u Srbiji u 16. veku.

Postoje brojna narodna predanja o vezi sa ovim običajem. Jedno od njih govori o stražarima koji su čuvali Hristov grob i tu jeli pečenu kokošku. Jedan od njih se stalno plašio da bi Hrist mogao da oživi, zbog čega su ga drugi stalno ismevali. U jednom trenutku su mu rekli da će se to dogoditi kada pečena kokoška koju su jeli poleti i snese crveno jaje. Tog trenutka, to se i desilo, a Hrist se uzdigao i poleteo ka nebu.

Pixabay

Po drugoj priči, farbanje jaja se vezuje za legendu o Mariji Magdaleni. Ona je došla u Rim da propoveda Hristovo jevanđeljenje i stigla je i do cara Tiberija kome je na poklon donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo, kao kad bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, a sva jaja u korpi postala su crvena.

Ipak, postoje i legende koje čin farbanja jaja vezuju za događaje pre Hristovog vaskrsenja. Jedna stara priča kaže da je ispod krsta na Golgoti, na kojem je razapet Hrist, bilo grličino gnezdo. Krv je poprskala jaja u gnezdu i obojila ih crvenom bojom, pa od tada hrišćani obeležavaju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

U nekim delovima Šumadije stari pričaju priču o ženama koje su bojenjem jaja spasle Isusu život od vojnika koji su ga jurili. One su videle Hrista kako beži pa su, da bi omele gonioce, brzo ofarbale i išarale jaja. Vojnici su zastali u čudu jer nikada ranije nisu videli takav običaj, a Isus je pobegao. Bog ih je tada blagoslovio, pa se jaja od tog dana farbaju.

Pexels

Bilo kako bilo, simbolika svih priča je ista – jaja se na Veliki petak farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo.

Koja god priča da vam je bliska,  svaka na neki način objašnjava običaj da se jaja na Uskrs farbaju u crveno. Takođe vam je jasno zašto je Marija Magdalena često predstavljena kako u jednoj ruci drži bočicu sa bojom, a u drugoj crveno jaje.

Kako god, neko nekada prvi ofarbao jaja u crveno jer je ta boja simbol hrišćanstva. Ona istovremeno označava i prolivenu krv i vaskrsenje, pa ta simbolika upućuje na onu tajnu postojanja koja kaže da je sve u prirodi povezano i da se odvija ciklično, te da ne postoji život bez stradanja i smrti.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti