Ne misli se samo na selfi: Konstantno škljocanje mobilnim telefonom nas zaglupljuje

05.05.2021

20:50

0

Autor: K. Obradović

Naučnici otkrili kako to utiče na naš mozak

Pexels/Kampus Production

Zahvaljujući modernim mobilnim telefonima, dobrim kamerama i velikoj memoriji, ljudi koriste svaku priliku da nešto ovekoveče – lep pejzaž, drage ljude, dobar provod, hranu…

Bez obzira šta je u pitanju, jasno je da je škljocanje kamerom mobilnog telefona postalo naša svakodnevnica.

A naučnici na to imaju da kažu samo jedno – to nas zaglupljuje.

Jedno istraživanje sprovedeno u Americi koje je obuhvatilo 525 učesnika pokazalo je da često fotografisanje negativno utiče na pamćenje i koncentraciju. Naučnici su utvrdili da kada slikamo, a to je sve češće, veći fokus prebacujemo na to kako će sama slika ispasti, nego na ono što je pred nama.

Istraživači u Njujorku ispitanicima su pokazivali umetničke fotografije, slike i crteže i podelili ih u dve grupe. Jedni su ih fotografisali, a drugi samo razgledali. Ispostavilo se da oni koji su gledali bez fotografisanja mnogo bolje mogu da se sete svih detalja koje su videli.

Unsplash/Priscilla Du Preez

Ispitanici koji su fotografisali umetnička dela lošije su ih se sećali. Naučnici, ipak, kažu da je moguće da uzrok tome leži u činjenici da je mozak primoran da simultano obavlja dve funkcije – gledanje i “pokretanje” mehanizma za fotografisanje.

Ljudski mozak vrši dve vrste kategorizacije. Perceptivna predmet koji posmatramo kategoriše u skladu sa njegovim izgledom i detaljima, upoređujući ga sa sličnim predmetima, dok konceptualna “pamti” šta taj predmet radi i čemu služi.

Ispitanici su nakon razgledanja morali da rešavaju dva testa zasnovana na ovim dvema kategorizacijama i u obe su oni koji su fotografisali imali lošije rezultate, prenosi Mondo.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti