Najveći krivac za gojenje: Uz ovaj trik prepolovite kalorije u hlebu
I uživajte u testu bez griže savesti
Ako je i vama hleb omiljeni dodatak uz svako jelo, a zabrinuti ste zbog viška kalorija koje unosite, stručnjaci savetuju jedan trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u njemu pretvoriti u one zdravije, “rezistentne.”
Hleb važi za najčešćeg krivca za gojenje, premda on u većini slučajeva to i nije, posebno ako pojedete tek neko parče na dan. Kao najgori među hlebom poznat je “beli hleb”, ujedno i najprodavanija vrsta.
Od priloga uz jelo, sendviča, pa do deserta, hleb je temelj ishrane u zapadnom društvu. U poslednje vreme smatra se da šteti zdravlju, čemu u prilog ide i podatak da se prodaja hleba u poslednjih 30 godina smanjila za oko 40 odsto, otkriva jedna italijanska studija.
Mnogi savetuju da izbegavamo hleb zbog visokog glikemijskog indeksa ili zbog velikog broja koji pokazuje intenzitet lučenja insulina nakon uzimanja hrane.
Trik koji smanjuje rizik od gojenja
Nakon što kupite ili pak napravite domaći hleb i ispečete ga, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Jer baš kao i kuvanje i hlađenje, smrzavanje pretvara skrob u otporni skrob. Neverovatno, to znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija od hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da vas goji, piše BBC.
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari