Koja jela uvek treba pripremati s maslacem, a koja će zbog njega biti gotovo nejestiva

25.02.2021

13:55 >> 13:07

0

Autor: Z. A.

Ova namirnica je jednostavno raskošna

Koja jela uvek treba pripremati s maslacem, a koja će zbog njega biti gotovo nejestiva
Copyright Pixabay

Francuska kuhinja, jedna od najcenjenijih kuhinja na svetu, nezamislima je bez obilne upotrebe maslaca. Ova fina namirnica sada doživljava veliki kambek jer maslac je zdraviji od margarina. Bogati ukus koji daje nekim jelima je ne nezamenljiv, a ipak za pripremu nekih jela ne funkcioniše.

Bez maslaca kolači nemaju tako bogat ukus, a peciva poput kroasana ne bi ni postojala. Neki ljudi preferiraju da maslac zamene margarinom, uljem, svinjskom mašću… ali u nekim jelima on je jednostavno nezamenljiv. Međutim, i najveći ljubitelji putera moraju priznati da njihova najdraža masnoća u nekim jelim jednostavo ne funkcioniše i da je maslac bolje zaobići.

možda će vas i ovo zanimati

Ovo obavezno pripremajte na maslacu:

Kolači

Kad je reč o pečenju kolača, tu ne bi trebalo da bude kompromisa. Uvek bi trebalo izabrati maslac. Njegov bogat ukus u ustima ostavlja osećaj da je kolač bogat i raskošnog ukusa. Kolači pripremljeni s margarinom imaju laganiju teksturu zahvaljujući većem udelu vode u margarinu, a i ukus je drugačiji. Ako već jedemo kolače, glasamo za raskoš putera!

Sosovi

U klasičnoj francuskoj kuhinji neizostavno je ubaciti komad hladnog maslaca u sos ili supu pred kraj kuvanja. Svakom jelu to daje sjajan finiš i bogat ukus, a sve postignuto skoro bez truda. Ide čak i u sos od paradajza, iako na prvu luptu izgled ne spojivo s tim povrćem.

Lisnato testo

Stotinu mekih slojeva testa na kroasanu možemo zahvaliti puteru bez kojeg bi priprema lisnatog testa bila nezamisliva. Maslac se sastoji najvećim delom od masnoće, ali ima i mali procenat vode. Ako je hladan kad se stavlja u rernu, voda će brzo isparavati a para će se ostati zarobljena u testu i eto finog kroasana ili kolača. To je takođe i objašnjenje zašto lisnato testo pre pečenja treba da se ohladi. Nikad ne preskačite taj korak!

Krem za ukrašavanje torti

Krem za ukrašavanje ili „buttercream“ napravljen je od maslaca. I može se napraviti vrlo lako za 10 minuta. Treba vam 125 g omekšalog maslaca (a ne rastopljenog!), 200 g šećera u prahu i tri pune kašike mleka. Prvo umutite maslac i šećer, dodajte mleko i još malo mutite. Lako, zar ne? Stoga ne nasedajte na neke instant kremove…

Ramstek

Dobru šniclu mnogi vole da pojedu serviranu s komadom maslaca na vrućem mesu. U maslac se pre toga može umešati i začinsko bilje po želji, ali onda se on mora opet ohladiti i stvrdnuti tako da se na šnicli polako topi. To stvarno ne bi bilo u redu uraditi s margarinom.

Pinterest

Ovo nikako ne premajte s maslacem:

Prženo meso

Svaka vrsta masnoće na određenoj temperaturi počinje da gori i da se dimi. U slučaju maslaca ta je temperatura relativno niska, već na 175 stepeni tako da je bolje upotrebiti neku drugu masnoću ako pečete svinjske kotlete, teleće odreske ili pileća prsa.

Tortilje

Ako sami pravite tortilje, trebalo bi da u fižideru imate svinjsku mast. Ako pokušate li ih pravite s puterom, voda u njemu će sve pokvariti. Mast ima savršenu konzistenciju i neutralan ukus.

Pečeni krompiri

Ako želite da pečeni krompiri budi hrskavi, nemoj ih peći na maslacu. Bolje upotrijebe ulje – maslac će ih učiniti gnjecavima, ostaće bez čvrste korice.

Instagram: scheckeats

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike