Tajna kraljičine tašne: Nikud nije išla bez omiljenog modnog dodatka, čak ni u drugu prostoriju Bakingemske palate

21.09.2022

11:31

0

Autor: Z. A.

U njoj je nosila sve on što u tašnici inače nose dame njenih godina

Tajna kraljičine tašne: Nikud nije išla bez omiljenog modnog dodatka, čak ni u drugu prostoriju Bakingemske palate
Tan2022-5-15_21574276_0 - Copyright Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP

Kraljica je mrtva, a kralj je živ u svetu koji ne prestaje da priča o onome što je bila i šta je ostavila Elizabeta II.

Ovo je još jedna priča o maloj navici koja potvrđuje njenu veličinu, lojalnost, stil, doslednost...
Elizabeta Druga imala je impresivnu kolekciju prepoznatljivih torbi tzv. kockastog dizajna, kojima je godinama bila verna, a kad se pojavila na Nedelji mode u Londonu 2018., njena torba datirala je barem iz 80-ih, možda i ranijih godina.

Uvijek verna sebi i dosledna svom stilu, britanska kraljica imala je svoje ustaljene navike, kao i jasan stav šta joj se sviđa, šta ne, a to se bez izuzetka odnosilo i na modu.

Dobro je poznato to da je kraljica Elizabeta II zahtjevala između ostalog da joj se doručak donese u posudi „Tupperware“ i sama se šminkala, a svake večeri uživala je u čaši džina i „Dubonneta“, posluženih s ledom i kriškom limuna, piše tportal.hr.

Profimedia
 

Po pitanju mode, kraljica je takođe bila vrlo dosledna. Više od 50 godina britanski brend „Anello & Davide“ snabdevao je Njeno veličanstvo mokasinama s niskom petom koje je nosila u državnim posetima, na kraljevskim turnejama i rođendanima...

Kraljica Elizabeta II nikad se nije odvajala od svoje torbice, bez obzira na prilike. Čak i na svojoj poslednjoj fotografiji - na kojoj stoji pored kamina, odevena u suknju tartan uzorka, pleteni kardigan, bluzu i svoje najdraže cipele - pratila ju je njena omiljena torba od lakirane kože.

Olivija Kolman, koja je u „Kruni“ glumila samu kraljicu, pokazala nam je da taj dodatak nije samo obeležio njen imidž u javnosti. Redovno ju je nosila i po hodnicima Bakingemske palate ili se čak odmarala na sofi uz neizbežnu torbicu kraj sebe.

Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP
 

- Jednom mi je rekla da se ne oseća odevenom ako nema torbu - otkrio je za „Vog“ Džerald Bodmer, izvršni direktor „Launera“.

Brend je osnovao Sam Launer 1940, fabriku je pokrenuo 1968 a Bodmer je preuzeo kormilo 1981. Tokom njegovog mandata kraljica je naručila sve svoje torbe preko dugogodišnje lične savetnice i glavne krojačice Andžele Keli, a model „Traviata“ joj je bio najdraži.

Inače, „Launerove“ torbice, posebno modele „Bellini“ i „Adagio“, obožavala je nositi još jedna poznata engleska dama, premijerka Margaret Tačer, a brend je jednu torbicu njoj u čast nazvao „Maggie“.

Pre nego što su otišle direktno u „Launer“, kraljica i kraljica majka kupile su svoje torbe preko britanskog postolara „Raynea“, koji je prodavao modele koje je izradio „Launer“. Iako se pisalo da je Elizabeta dobila svoju prvu „Launerovu“ torbicu od majke pedesetzih, Bodmer to ne može potvrditi.

Godine 1991. kraljica je posetila fabriku „Launer“ da vidi kako se izrađuju njene omiljene torbice. Svaka je ručno izrađena i potrebno je oko osam sati da nastane, pa nimalo ne čudi i njihova visoka cena (npr. Traviata košta više od 2.090 funti). - Kraljica je imala harizmu i sjajan smisao za humor - kaže Bodmer.

Launerove torbe dostupne su u više boja i završnih obrada, ali kraljica je najviše volela varijante od crne lakirane kože. Međutim, za vjenčanje princa Vilijama 2011. naručila je bež torbu po meri koju je nosila uz limun-žuto odelo, što je uzrokovalo pad „Launerove“ veb-stranice i vrtoglav rast potražnje za njom.

Kako bi torbe bile prilagođene njenim zahtevima, modifikovala ih je dodatnim džepovima, ugrađenom torbicom za novčiće i dužim ručkama za lakše rukovanje. Naručivala je i neke potpuno prilagođene modele koji se nisu mogli kupiti, a u kasnijim godinama zahtevala je prilagođenu laganu verziju „Turandota“ s unutrašnjim metalnim okvirom.

U torbi je Elizabeta II nosila sve što joj je trebalo: malo ogledalo, ruž, mint bombone, naočare za čitanje i nalivpero.

Inače, kraljici su torbice služile i za tajnu komunikaciju s osobljem, pa je pomoću njih davala znak kada želi promenu, a da se ne obrati nikome od svojih zaposlenih.

Kraljica je tako premeštala torbicu iz jedne ruku u drugu kada više nije želela das razgovara s nekim na raznim protokolarnim druženjima ili zabavama. Ako bi torbicu stavila na sto, podređeni bi znali da je umorna i spremna za polazak i to u roku od pet minuta. U slučaju da ju je tokom večere spustila na pod, to je značilo da ne uživa u razgovoru i želi da ju dvorsko osoblje spasi od sagovornika. Ali zaposleni to odrađuju vrlo suptilno pa, npr., osobu koja razgovara s kraljicom u tom trenutku predstave nekome drugome, a nju oslobode napornog sugovornika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike