Nova studija potvdila naše slutnje o komšiluku punom pasa

12.07.2022

13:34

0

Autor: Z. A.

Nekad je lavež pasa mnogo govorio

Nova studija potvdila naše slutnje o komšiluku punom pasa
pexels-mentatdgt-1485799 - Copyright Pexels

Nova studija Državnog univerziteta Ohaja otkrila je da se u četvrtima s većim brojem vlasnika pasa događa manje zločina i sigurnije su, prenosi Fox News.

Glen Rodžers, trener pasa i bivši policajac sa 26 godina radnog iskustva, gostovao je u vikend segmentu Fox & Friends i izjavio kako nije iznenađen nalazima studije. A i mi nismo ni mi. Prisetite se šta je sve pas bio komšijama u daljoj i bližoj prošlosti, pa je logično da je to i danas.

- Većina pasa ima prirodan instinkt da zaštite, imaju um vuka i potrebu da zaštite svoj čopor - rekao je Rodžers. Primetio je da, iako su psi ti koji štite dom od neželjenih gostiju, kako i njihovi vlasnici igraju važnu ulogu u sigurnosti kvarta, a rade to dok šetaju svog ljubimca. Naime, ljudi kada izvedu svog psa u šetnju kvartom deluju poput straže i zapravo patroliraju kvartom.

Pexels
 

Šetajući sa svojim psima vlasnici se upoznaju sa komšilukom, komšijama i drugim šetačima pasa, te usput vrlo brzo mogu razaznati uobičajeno, normalno ponašanje od onog koje nije uobičajeno za njihov kvart. – Kada imaš psa, velika je verovatnoća da ćete u istu ili sličnu šetnju ići narednih petnaestak godina – objasnio je Rodžers. Psi imaju prednost u borbi protiv kriminala u odnosu na mačke

Istraživači su u novoj studiji Državnog univerziteta Ohaja posmatrali stope kriminala u različitim četvrtima u Kolambusu, gradu u kojem se nalazi univerzitet. Otkrili su da četvrti s većom populacijom pasa imaju niže stope ubistava, pljački i teških napada. Ta naselja su takođe imala viši nivo poverenja među stanovnicima u poređenju sa četvrtima u kojima je bilo manje pasa.

Pexels
 

– Poverenje ne pomaže toliko komšiluku ako nemate ljude na ulicama koji primećuju šta se događa – izjavio je Nikolo Pinčak, glavni autor studije, koji je takođe student doktorskih studija sociologije na Državnom univerzitetu Ohaja . – Psi imaju prednost u borbi protiv kriminala u odnosu na mačke i druge kućne ljubimce koje ne treba šetati – dodao je Pinčak.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike