Gde god se okreneš - korgi: Platinasti jubilej kraljice Elizabete slavi se i u znaku njenih omiljenih pasa

30.05.2022

15:29

0

Sama kraljevska porodica izdala je emotikon korgija s krunom, London krase skulpture korgija, priprema se i trka ovih kratkonogih pasa...

Gde god se okreneš - korgi: Platinasti jubilej kraljice Elizabete slavi se i u znaku njenih omiljenih pasa
profimedia-0558047237 - Copyright Profimedia

Platinasti jubilej kraljice, 70 godina vladavine Elizabete II, slaviće se u Velikoj Britaniji i njenim od 2. do 5. juna. Proslava ide tako u širinu da su njen važni deo i kraljičini omiljeni psi - korgiji.

Kraljica Elizabeta II 6. februara ove godine postala je prvi britanski monarh koji je proslavio platinasti jubilej, obilježavajući 70 godina služenja narodu Ujedinjenog Kraljevstva. Jubilej nije proslavljebn tada jer na taj dan obeležava i godišnjica smrti njenog oca - stupila je na presto na dan kada je kralj Džordž VI umro 1952. Četverodnevnim prazničnim vikendom tako će se slaviti u Velikoj Britaniji i njenim dominionima (Kanadi, Australiji, Novom Zelandu...) od četvrtka 2. do nedelje 5. juna. Biće to kulminacija događaja za obeležavanje godišnjice, a pritom nisu zaobiđeni ni kraljici najdraži psi - korgiji. Voljeni korgiji preuzeli su i društvene mreže, pa su dobili čak i svoj emotikon.

Profimedia
 

U četvrtak je službeni račun britanske kraljevske porodice na Tviteru predstavio emodži korgija koji nosi krunu prikladnog imena PJ The Corgi, u čast kraljičinog platinastog jubileja. Preslatki pas će se pojaviti kad god korisnici Tvitera napišu sledeće hashtagove: #PlatinumJubilee, #HM70, #PlatinumPartyatthePalace, #PlatinumJubileePageant ili #TheBigJubileeLunch.

- Nadamo se da će što više od vas koristiti PJ-a za proslavu jubileja ovde na Tviteru - napisala je kraljevska porodica. Princ Čarls i Kamila, na Tviter stranici vojvotkinje od Kornvela takođe su se pobrinuli za dobrodošlicu štenetu. - Topla dobrodošlica, PJ the corgi! - tvitovali su.

Ova pasmina odavno se povezuje s Elizabetom II, gotovo da su joj zaštitni znak, još od mladosti zna se kako su joj je to omiljeni psi. Kao mlada princeza, buduća monarhinja dobila je svog prvog korgija, Suzan, na svoj 18. rođendan, ali upravo je njen otac, kralj Džordž VI, doveo prvog od štenaca korgija po imenu Duki 1933. godine u porodicu. Od tada je kraljica postala okružena brojnim korgijima i dorgijima (korgi ukršten sa jazavčarom koji je nastao kada je jazavčar Pipkin princeze Margarete ostao nasamo s jednom od kraljičinih korgija).

Kraljičin poslednji korgi - pas po imenu Visper - kojeg je udomila od bivšeg osoblja - uginuo je 2018. godine. Ostala je s dva dorgija sve dok Vulkan nije umro u decembru, a Kendi je postao njen poslednji pas.

Povodom platinastog jubileja 50 skulptura korgija u prirodnoj veličini biće izloženo u Londonu kako bi proslavili kraljičin platinasti jubilej. Nazvan "Trooping the Corgis", projekt će sadržavati lutke koje će ručno oslikati umetnici i deca. Biće izloženi u izlozima i foajeima prodavnica i kompanija u Altrinchamu od 1. do 29. juna. Organizatorka Jo Cushing, izvršna direktorka Inch Artsa, rekla je: - Razgovarali smo o tome da možda imamo kraljičinu bistu, ali smo hteli nešto zabavnije jer očito ne možete izvesti ništa slično s kraljičinom glavom, pa smo se setili njenih pasa.

Škotska će proslaviti platinasti jubilej kraljice Elizabete s korgi derbijem, na kojem će biti predstavljena omiljena pasmina Njenog veličanstva, uključujući dalekog rođaka jednog od kraljičinih korgija po imenu Pedi iz Port Setona, prema Royal Central.

Profimedia
 

Događaj, koji će se održati na trkalištu Maselburg u blizini centra grada Edinburga, a obuhvatiće sedam trka i više od 250.000 dolara u nagradama.
- Vikend platinastog jubileja biće neverojatan vikend slavlja za sve, kao i uzbudljivih utrka, biće to zabavna društvena prilika, u nedjelju imamo Corgi Derby i porodičnu zabavu uživo - rekao je Bil Farnsvort, generalni menadžer u Maselburgu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike