Znate li šta sve psi mogu da saznaju njuškanjem?

08.05.2022

08:51

0

Od danas ćete mnogo bolje razumeti zašto svog psa uvek treba da sačekate kada se zanese u njuškanju vama nebitnih stvari

Znate li šta sve psi mogu da saznaju njuškanjem?
profimedia-0658013569 - Copyright Profimedia

Bitno je da uvek imate na umu da je čulo mirisa kod pasa 10.000 od 100.000 puta snažnije o ljudskog. Često se ističe da bi pas mogao da nanjuši jednu kap krvi na području velikom poput olimpijskog bazena. Psima je čulo mirisa ključno za komunikaciju, istraživanje i procenu.

Pseće glavno čulo je čulo mirisa, koje je toliko razvijeno da samo pomoću njega mogu da otkriju niz brojnih informacija o osobi ili mestu na kom se nalaze, za razliku od nas ljudi.

Miris se zadržava neko vreme na ljudima i mestima pa je njuškanje psima poput gledanja snimka onoga što se dogodilo.

Nekim vlasnicima smeta kada im se psi "zanjuškaju" pa zaborave na sve drugo oko sebe, čak i vlasnikovo dozivanje. Međutim, psima je to glavni način upoznavanja sveta, kao što mi to radimo našim glavnim čulom - vidom.

Njuškanje urina i izmeta

Pas može mnogo toga da sazna njuškajući urin ili izmet nekog drugog psa. Nama je to u najmanju ruku odbojno, ali psi tako saznaju da li je na tim pravcem nedavno prošla ženka ili mužjak, kada je taj pas prošao i je li dobroćudan ili ne, koliko je star i, ako je ženka, u kom periodu je ciklusa.

Prikupljanje informacija njuškanjem psima je toliko važno da se može činiti kako su neki zaokupljeni samo time.

Profimedia
 

Njuškanje prepona

U nedostatku drugih zanimljivih stvari, psi mogu čak pomalo nametljivo krenuti u njuškanje čovekovih prepona, što može biti poprilično neprijatno vlasniku i gostima. To ponašanje nije štetno ni nenormalno, ali je nelagodno pa možete psu skrenuti pažnju na neku igračku ili poslasticu kako bi prepone vašeg gosta ostavio na miru.

Zanimljivosti o psećem njuhu

Deo nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Deo mozga koji prerađuje nadražaje koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veći i složeniji od istog područja ljudskog mozga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike