Mačke su neverovatna bića: Ovo je sedam najčudnijih praznoverja o mačkama širom sveta

16.04.2022

08:56

0

Mačke kontrolišu vreme i donose kišu, potapaju brodove, dižu iz mrtvih... samo su neka od praznoverja vezana za mačke

Mačke su neverovatna bića: Ovo je sedam najčudnijih praznoverja o mačkama širom sveta
pexels-mermek-am-1573324 - Copyright Pexels

Odavno i nadaleko je poznato da crne mačke donose nesreću ili pak sreću - u zavisnosti od dana u nedelji, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sleva nadesno ili obrnuto.

Iako na ovom mestu često konstatujemo da su ove životinje zbog svojih osobina, karaktera i ponašanja nadnaravna biće, mačke na svojim nejakim plećima nose teret mračnih sujeverja i velikog broja predrasuda.

Zato izdvajamo neka od najčudnijih verovanja širom sveta u kojima glavnu ulogu imaju ove neobične životinje i još neobičnije ljubimice.

Mačke su tračare

U Holandiji se veruje da su mace „lajava“ stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i dušmanima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne.Neverovatno, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.

24sedam/Profimedia
 
Mačka se umiva i najavljuje goste

U Japanu je i danas uvreženo verovanje da maca koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u SAD je prisutno slično sujeverje.

Naime, ako maca čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će pripadnik sveštenstva zakucati na vrata.

Mačka kija i donosi sreću

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija. Tačnije, mačkino kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan.

Međutim, žitelj Italije veruje da će, ako čuje da maca kine triput zaredom, zasigurno dobiti prehladu.

Printscreen: Twitter/@CuriousZelda
 
Crne mačke potapaju brodove

Od svih mačaka, one crne boje dlake širom sveta se povezuju s najvećim brojem predrasuda i praznoverja. Sujeverja u vezi sa crnim mačkama verovatno potiču još iz drevnog Egipta, gde se verovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost.

Međutim, evropske tekovine nisu ovako blakonaklone prema crnim mačkama jer svi znamo da su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim ili đavoljim predznakom.

Za naredno sujeverje pak verovatno nikada niste čuli. U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

Mačke dižu iz mrtvih

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir.

Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopa i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomakne s mesta dok ta mačka nije ubijena.

Unsplash Drew-Hays-
 
Mokra mačka najavljuje kišu

U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti.

Ako ste devojka i volite mačke – sigurno ćete se udati

Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz „crazy cat lady“ („luda dama s mačkama“), koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema nemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama lepšeg pola da se udaju.

Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike