Kako se priprema i pije čaj? Možda to činite pogrešno
Dok ovo čitate, pristavite vodu za čaj
Ove zime napitak broj jedan jeste čaj. Iako se ni kod nas čajevi više ne piju samo tokom zime ili kada smo prehlađeni, zdravstvena situacija u zemlji nalaže da više nego ikada razmišljamo o svom zdravlju.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: 23 namirnice od kojih mršavite dok ih jedete
Neki ljudi zaista osećaju potrebu za ispijanjem čaja. Čaj sadrži kofein, posebno zeleni obiluje njime, ali kofein u čaju ima stimulativno dejstvo i sadrži supstancu L-tianin i ima pozitivno dejstvo na mozak. Neke medicinske studije utvrdile su da poboljšava pamćenje, da smanjuje stres i anksioznost.
Budući da živimo na podneblju gde mnogi vole da piju čaj, ali gde nije ukorenjena kultura ispijanja čaja, moguće je da većina nas priprema i pije čaj na pogrešan način, možda
Postoji samo šest vrsta čajeva
Nije čaj sve što je u kesicama spakovano i mnogi ljudi žive u iluziji da piju čaj, a zapravo piju običnu vodu s nekim ukusom. Čaj treba da sadrži aromu biljke i da se ona i te kako oseti. Kada uđete u kafić, konobari vam ponude nebrojeno mnogo vrsta čajeva, a svi čajevi dolaze od iste biljke. To su listići biljke Camellia sinensis. Stručnjaci kažu da nije čaj sve što nosi naziv čaj i toplo je u vašoj šolji.
Vrste čajeva su: beli čaj, zeleni čaj, žuti čaj, vulonog čaj – oolong čaj, crni čaj i pu-erh čaj.
Ne treba uvek da koristite vrijuću vodu
Kada prelivate čaj, ne treba da ga prelivate vrelom vodom jer ćete tako sagoreti listiće. Međutim, kada pravite infuziju sa dodacima, onda je potrebno da je prelijete vrelom vodom kako biste izvukli maksimum ukusa.
Skinite poklopac sa čajnika ili šolje kako bi čaj disao
Iako svaki čajnik ima poklopac, ne treba da ga držite kada tek skuvate čaj. Takođe, u kućama čaja ili kafićima često dobijete šolju za čaj koja je poklopljena. Obavezno skinite poklopac jer je vašem čaju potreban vazduh.
Prvo sipajte mleko, pa tek onda čaj
Ukoliko čaj pravite u čajniku, prvo sipajte mleko, pa tek onda dodajte čaj. Kada čaj sipate posle on zagreje mleko na istu temperaturu koju ima i on. Svi proteini iz mleka će se lepo razbiti, a vi ćete dobiti fenomenalan ukus. Ukoliko mleko dodajete naknadno, vi time hladite čaj i gubite na ukusu.
Mleko nikada nemojte koristiti sa belim, zelenim, žutim i oolong čajem.
Ne pritiskajte kesicu od čaja o šolju
Ukoliko budete pritiskali kesicu u nadi da ćete dobiti više čaja, sve što ćete dobiti jeste gorak ukus. Dovoljno je samo da je podignete, tako gorčina neće završiti u vašem čaju. Ukoliko kesicu ostavite predugo u šolji, uništićete sve prirodne sastojke i sve lekovito što taj čaj ima.
Koristite svežu vodu
Ispraznite vaše električno kuvalo i napunite ga čistom vodom. Koristite onoliko vode koliko će vam biti potrebno. Kada koristite svežu vodu, imaćete svežiji ukus, jer sveža voda sadrži mnogo kiseonika, koji poboljšava ukus čaja.
Ispijajte čaj natenane
Osmislite vaš ritual za čaj. Smirite se koliko god možete, sedite i posvetite se čaju. A onda ga uzimajte u malim gutljajima i pijte ga dugo.
ČITAJTE I: Ako vam domaći hleb ne uspeva, možda pravite osam kobnih grešaka kad ga mesite
„Ako ti je hladno, čaj će te ugrejati. Ako ti je pretoplo, čaj će te rashladiti. Ako si se rastužio, čaj će te razgaliti. Ako si se uznemirio, čaj će te smiriti“, govorio je Vilijam Gledston, čuveni britanski političar.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari