Kako pravilno prati jastuke, jorgane i dušeke i sprečiti nagomilavanje grinja i bakterija

30.06.2023

10:58

0

Grinje su čest uzročnik alergija tokom cele godine, a uz njih one mogu uzrokovati i druge, ozbiljnije probleme s disanjem

Kako pravilno prati jastuke, jorgane i dušeke i sprečiti nagomilavanje grinja i bakterija
Copyright Pixabay

Možda redovno perete prekrivače i posteljinu, ali morate da znate da je jorgan idealno stanište raznim grinjama i bakterijama, pa u njemu može biti i više od 20.000 grinja, što uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Posle ankete koju je sprovela firma "Bed SOS" utvrđeno je da šest od deset Britanaca posteljinu ne pere i po nekoliko nedelja, a stručnjaci su objasnili kako krevet možemo da održavamo čistim, te šta još možemo uraditi osim pranja posteljine barem jednom nedeljno da se na njemu ne skupljaju bakterije, grinje i prašina.

– Grinje su čest uzročnik alergija tokom cele godine, a uz njih one mogu uzrokovati i druge, ozbiljnije probleme s disanjem, posebno onima koji već boluju od astme – rekao je stručnjak za čišćenje i vlasnik fabrike "Love2Laundry" Nedim Abas.

On za čišćenje kreveta predlaže nekoliko koraka:

1. Obavezno perite posteljinu jednom nedeljno

Abas kaže da posteljina treba da se pere na najmanje 60°C, što je jedini način da se ubiju sve bakterije i grinje. A da bi ona bila i mekana kao u hotelu, savetuje da se u mašinu za pranje veša, u odeljak u koji ide omekšivač, doda i malo pirinčane vode, odnosno vode sa skrobom koji ostane nakon što se u njoj skuva pirinač.

2. Svaki put kad promenite posteljinu usisajte dušek

Usisavanjem dušeka ćete, kaže Abas, sprečiti nakupljanje grinja, prašine i mrtvih delova kože, a nemojte da zaboravite da ga okreneti i usisate obe strane.

– Na dušeku nisu smeštene samo grinje već i mrtve ćelije kože, neke vrste gljivica i bakterija, te znoj – rekao je on, i predložio da se pre usisavanja po njemu pospe soda bikarbona, posebno po delovima dušeka na kojem imate fleke.

– Sodu ostavite da deluje barem sat vremena pre usisavanja – kaže.

Profimedia

3. Nemojte zaboraviti na pranje jastuka

Većina ljudi jastučnice pere zajedno sa posteljinom, ali Abas dodaje da bi svaka četiri meseca trebalo oprati i same jastuke.

– Čak trećina težine jastuka može biti od mrtvih ćelija kože i nevidljive buđi, pa ih treba prati svakih nekoliko meseci – objasnio je, a za njihovo pranje savetuje ciklus s manjom centrifugom ili natapanje u toploj vodi i šamponu.

Uz to, Abas kaže da on na svoje jastuke nakon pranja pre nego im vrati jastučnice stavlja i malo eteričnog ulja lavande, za sveži miris koji će vam pomoći da brže zaspite.

4. Jorgan operite svaka tri meseca

Čak i ako često perete pokrivače i posteljinu, jorgan je idealno stanište raznim grinjama i bakterijama, a prema Abasu, u njemu može biti i više od 20.000 grinja, što uzrokuje probleme s disanjem, kijanjem, kašljem i napadima astme, kao i iritaciju kože i očiju.

– Jorgan se pere na nekom “laganom” programu s malo centrifuge svaka tri meseca – rekao je Abas za The Sun, i napomenuo da pre pranja proverite uputstva na etiketi. Nakon što se jorgan opere mora potpuno da se osuši pre nego što ga stavite na krevet, pa za taj posao odaberite neki dan s puno sunca.

5. Setite se i ukrasnih jastuka i prekrivača

On je objasnio da ukrasne jastuke, ukoliko na njima ne spavate, možete samo poprskati antibakterijskim sprejom za tkaninu, čime ćete rešiti problem neprijatnih mirisa, bakterija i prašine.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike