Nije svejedno kako sušite lekovito bilje: Obavezno ispoštujte ovih nekoliko pravila

08.11.2022

08:54

0

Autor: Z.A.S.

Za početak, biljke nikako nemojte prati pre sušenja

Nije svejedno kako sušite lekovito bilje: Obavezno ispoštujte ovih nekoliko pravila
Copyright Pixabay

Priroda je prepuna lekovitog bilja, samo treba znati gde da ga tražite. Ukoliko ga ugledate, nemojte da vam bude teško da ga naberete, ali i osušite i sačuvate za predstojeći period.

Međutim, bez obzira na to što sušenje deluje kao prilično jednostavan proces, određena pravila mora da ispoštuje svako ko želi da posao obavi kako treba.

Oni koji imaju i više nego dovoljno iskustva kažu da bilje nikako ne bi trebalo prati pre sušenja, a da ga treba osušiti odmah nakon branja, jer ukoliko predugo bude stajalo može da izgubi vredne materije.

Takođe, listove, cvetove i ostale delove bilja, je potrebno da sušite cele, a da ih usitnite tek neposredno pre korišćenja. Međutim, koren je, ipak, potrebno pripremiti pre sušenja, pa ga obavezno, pre sušenja, izrežite, a kada ga osušite, pre upotrebe ga smrvite.

Ukoliko želite da ga jednostavno osušite, postavite čist papir, a zatim na njega rasporedite bilje i ostavite ga da se suši.

Ipak, najbolji način sušenja jeste u hladu i na promaji, a nikako na direktnom suncu. Nekada ranije, naše bake su sušile lekovito bilje tako što bi ga stavile na konopac, a zatim iznad peći ili u potkrovlje.

Pixabay
 

Ukoliko želite da primenite njihov "recept", stabljike bilja vežite konopcem i obesite naopako, ali ne pregusto, kako bi između biljaka cirkulisao vazduh.

I, ne zaboravite da, kada pakujete sušeno bilje, na svakom pakovanju označite vrstu, jer osušene mahom sve izgledaju isto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike