Kako pravilno da obrišete ekran TV-a uz domaće sredstvo za čišćenje, a da ga ne oštetite

12.05.2022

16:07

0

Dostupna su nam razna sredstva za ćišćenje ekrana, ali jednako efikasno, a i jeftinije je, ako nešto takvo napravite kod kuće

Kako pravilno da obrišete ekran TV-a uz domaće sredstvo za čišćenje, a da ga ne oštetite
Čišćenje televizora - Copyright Profimedia

Televizor je potrebno očistiti kako biste uklonili nečistoću koja se nakuplja tokom vremena. To takođe pomaže u održavanju dobrog kvaliteta slike ekrana, ​​koji je najosetljiviji deo uređaja i zahteva posebnu negu.

Čišćenje starinskih televizora koji imaju glomazne katodne cevi slično je klasičnom čišćenju prozora.

Profimedia
 

S druge strane, moderni televizori zahtevaju više brige. Iako se svi današnji ekrani mogu čistiti na isti način, moraćete biti vrlo oprezni kakvu vrstu sredstva za čišćenje TV ekrana koristite i na koji način, kaže Jesika Ek, stručnjakinja za čišćenje na Američkom institutu za čišćenje. 

Napominje kako uređaj obvezno treba isključiti pre početka čišćenja, ne samo zbog sigurnosti, već ćete tako bolje uočiti mrlje na ekranu i ostavite ga isključenog sve dok nije potpuno suv. 

Koristite krpu od mikrofibera

- Moderni ekrani mogu biti osetljivi na pritisak i nije neobično da se lako izgrebu pa je moja preporuka da uvek koristite krpice od mikrofibera, bez obzira na to je li vaš ekran LCD, OLED ili plazma. Ona čini pritisak na ekran ravnomernijim i na taj način smanjuje mogućnost nastanka ogrebotina ili oštećenja - pojasnila je Jesika.

- Izbegavajte papirne ubruse, maramice i druge materijale koji mogu sadržavati vlakna koja su previše gruba za ekran. Čak i ako planirate čistiti starinski TV, krpa od mikrofibera je i dalje najbolji izbor. Takođe, možete koristiti i elektrostatičku krpu - dodala je.

Pixabay
 

Savetuje da prilikom brisanja ekrana ne stvarate velik pritisak.

- Prejak pritisak može oštetiti ekran pa biste mogli pronaći izgorele piksele sledeći put kada upalite LCD ili plazmu - upozorila je.

Nikada ne prskajte tečnost za čišćenje direktno na ekran

Prvo poprskajte krpicu finom maglicom pa tek onda krenite sa brisanjem. Osim toga, pripazite kakvu krpu birate - neka bude nova i predviđena samo za brisanje ekrana.

Recimo, krpa za brisanje drvenog nameštaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za brisanje nameštaja pa bi mogla dodatno zamazati ekran. Takođe, ekran brišite vodoravnim ili horizontalnim potezima, nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje, naglasila je ova stručnjakinja za čišćenje.

Nakon brisanja vlažnom krpom, po ekranu pređite i suvom. Očistite i ostale delove TV-a. To možete učiniti usisavačem - podesite ga na najmanju snagu i koristite nastavak koji izgleda kao četka. To će izvući prašinu iz sitnih otvora u njemu.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje sa TV ekrana?

Ukoliko na ekranu ostanu tvrdokornije mrlje, pokušajte da ih uklonite prilično razređenom mešavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje sudova. 

Pixabay
 

- Nikada ne bi trebalo da koristit jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, ali kod njega je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Izuzetak su starinski televizori koji imaju staklene ekrane - kaže Jesika Ek.

Napravite sredstvo za čišćenje ekrana sami

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti tako nešto kod kuće. Jednostavno je. Pomešajte destilovanu vodu sa sirćetom u razmeri 1:1, stavite u bočicu s finim raspršivačem, i to je to.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilovana voda je puno mekša. 

Ne zaboravite da očistite i daljinski

Najpre iz njega izvadite baterije i vratite poklopac. Zatim ga okrenite tako da tipke budu prema dole i protresite, kako bi sitne mrvice ispale na pod. 

Profimedia
 

Nakon toga na krpicu nanesite domaće sredstvo za čišćenje ekrana i prebrišite svaku tipku, a pokušajte čačkalicom uhvatiti i prostor između njih ili suvom starom četkicom za zube.

Možete koristiti i štapiće za uši - umočite ih u tečnost za čišćenje ekrana i brišite svaki deo daljinskog. Na kraju ostavite da se dobro osuši i tek tada vratite baterije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike