Kako očistiti sudo-mašinu? Jednostavni saveti uz koje će biti čista i blistava

29.04.2022

15:38

0

Možda nam je misterija kako mašina za pranje sudova radi, ali čišćenje je zapravo prilično jednostavno

Kako očistiti sudo-mašinu? Jednostavni saveti uz koje će biti čista i blistava
pexels-wendelin-jacober-1447956 (1) - Copyright Pexels

Mnogi su uvereni da se mašina za sudove čisti sama ili da i nije toliko prljava jer su u njoj uglavnom voda i deterdžent, ali to nije tako.

Nakon izvesnog vremena u sudo-mašini se mogu nakupiti komadići hrane i masnoće, zbog čega postaje manje efikasna, pa ju je potrebno temeljito očistiti.

Čišćenje je poprilično jednostavno, a od blistavo čiste mašine deli vas samo nekoliko koraka.

Očistite filter

Bez čistog filtera mašina za pranje posuđa ne može kvalitetno da obavlja svoj posao. Trebalo bi prvo iz nje da izvadite filter i da ga isperete pod toplom tekućom vodom, pa mekanom četkicom za zube očistite mrežicu i plastični okvir pre nego što ga vratite i pričvrstite na mesto.

Dubinski očistite mašinu za sudove programom za vruće pranje

Upalite ciklus pranja dok je sudo-mašina prazna kako bi se razbile eventualne grudvice masnoće i uklonili neprijatni mirisi. To možete učiniti sa dodatkom ili bez dodataka sredstva za čišćenje mašine, ali nemojte koristiti jake izbeljivače ili sirće jer možete oštetiti dihtunge i druge komponente.

Profimedia
 

Obrišite svu prljavštinu na vratima mašine

Obrišite prljavštinu i tragove od vode vlažnom krpom ili sunđerom. Gumu na vratima možete očistiti mekom četkicom za zube kako biste se rešili prljavštine.

Dopunite so za mašinu za suđe i sredstvo za ispiranje 

Upotrebite levak za punjenje soli koja će pomoći u sprečavanju nakupljanja kamenca u cevima. Ovo je ključno ako želite da vaša mašina radi dobro još dugo vremena. Takođe, omekšava vodu, što pomaže deterdžentu da bolje očisti vaše sudove.

Uklonite prskalice

Ako su prskalice blokirane, sudovi neće biti dobro oprani. Pomoću neke iglice probijte eventualne blokade od hrane unutar prskalica, isperite ih pod mlazom vode i proverite jesu li čiste pre nego što ih ponovno pričvrstite. 

Mašinu bi trebalo temeljno čistiti svakih šest meseci, a brisanje prašine iznutra i spolja treba obaviti kada god je to potrebno. Ako možda i ranije iz nje osetite neprijatan miris, možete po dnu mašine da pospete malo sode bikarbone koja će neutralisati miris.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike