Na kojoj strani vam je terasa, takve će vam biti muškatle: U kupovinu ponesite predznanje i uživajte u šarenilu svoje bašte

07.05.2022

07:27

0

Dobili smo savete od žene koja muškatle u dušu poznaje

Na kojoj strani vam je terasa, takve će vam biti muškatle: U kupovinu ponesite predznanje i uživajte u šarenilu svoje bašte
cacak cvece-fotorina5 - Copyright RINA

Za razliku od prethodnih godina kada je cveće krasilo balkone već u prvim danima aprila, sezona ove godine malo kasni. Loši vrmenski uslovi su jedan od razloga, ali i poskupljenje koje nije zaobišlo ni proizvodnju cveća jer je poskupeo repromaterijal. Ipak, one domaćice koje ga vole od cveća ne odustaju.

Najtraženije ovog proleća su surfinije i muškatle, koje zahtevaju posebnu negu i mesto na kom će se naći.

Pri kupovini cveća moramo znati koliko nam je sunčana terasa na kojoj bismo postavili naše biljke. Postoje muškatle koje dosta dobro podnose sunčane pozicije, ali isto tako postoje i one koje ne vole da u toku najtoplijeg dela dana budu direkttno izložene na suncu.

RINA
 

– Takođe, možemo da biramo da li želimo da biljke budu u padajućoj formi ili naizgled žbunaste, i to su dve najznačajnije podele kod muškatli i cveća. U prvom periodu kada se biljke presade u saksije poželjno je staviti prihranu kojima pospešuju masu ili bujnost biljci. Kada one krenu sa cvetanjem, dodaje se prihrana za porast cveta – ispričala je za RINA Vesna Čvrkić, uzgajivačica cveća.

Za sve domaćice koje imaju sunčane terase ledene muškatle najbolji su izbor, one će sve do jeseni krasiti dvorišta.

RINA
 

– Ono što je poslednih par godina najtraženije jesu kaliopi iz vrsta muškatli, sa vrlo raskošnim i bogatim cvetom, jako dobro podnose sunčane pozicije, nisu u padajućoj formi ali opet nisu ni klasične žbunaste, tačnije one rastu na sve strane. Trapezaste su forme i uvek služe na ponos svakoj domaćici koja ih gaji. Ono što je na drugom mestu odmah iza kaliopa svakako jesu ledene muškatle, koje se dele na one sa gustim i retkim cvetom, a ono po čemu su specifične jeste da kada se puste da padaju, znaju da mogu ići i do jednog metra njihova krošnja, na šta se domaćice vrlo često opredeljuju – ističe ona.

RINA
 

Sunčane pozicije vole surfinije, ko ih jednom odabere za svoje dvorište, od njih ne odustaje, jedino na šta se posebno mora obrati pažnja svakako jeste prihrana.

RINA
 

– Surfinije su biljke koje vole sunčane pozicije jer im je jako potrebno za cvetanje. Ko se jednom odluči da ih postavi na svoju terasu, vrlo rado ih kupuje svake godine jer su naizgled znato raskošnije od ostalih biljaka, ono samo traže jeste uredno zalivanje, redovna prihrana, jednostavno morate znati kako ona diše – zaključuje Vesna Črvkić.

RINA
 

Bous video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike