Gerberi cvetaju celog leta, a lako se održavaju: Evo kako da gajite ovaj prelepi cvet

28.04.2022

13:39

0

Ove jednogodišnje zeljaste biljke narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu

Gerberi cvetaju celog leta, a lako se održavaju: Evo kako da gajite ovaj prelepi cvet
Gerberi 1 - Copyright Pixabay

Sa lepim vremenom, na red stiže i cvetanje biljaka. A kako su pripreme za leto uveliko u toku, uskoro će bašte i terase zasijati punim sjajem.

Gerberi su jedan od lepših cvetova i mnogi ih obožavaju. U pitanju su zeljaste jednogodišnje biljke koje narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu.

Uzgajaju se kao trajnice u područjima sa blagom klimom i mogu da podnesu čak i nekoliko stepeni ispod nule, ukoliko se pre zime pokriju debelim malčem od slame.

Pixabay
 

Većinom se uzgajaju hibridni kultivari, uključujući i one patuljastog rasta, čiji cvetovi mogu da budu većeg ili manjeg obima. Njegovi cvetovi se nalaze na dugim cvetnim stabljikama i odlikuju se intenzivnim bojama poput crvene, ružičaste, narandžaste, bele, krem, žute i boje lolosa, često sa crnom sredinom.

Pixabay
 

Nije ih teško uzgajati a cvetaju celog leta. Rasad se sadi u aprilu - maju, a sadnja se radi na dobro pripremljenom zemljištu ili supstratu.

Ono što je potrebno da se uradi jeste da se zemljište poore na dubinu od 30-35 cm i da se na tako pripremljeno zemljište sipa specijalni supstrat za gerbere i to u sloju od 20-25 cm (treset, kora četinara). pH vrednost bi trebalo da bude od 5,6-6,5.

Pixabay
 

Takođe je potrebno formirati leje sa širinom od 1,0-1,2 m sa stazama širine 40-50 cm.

Isečene cvetove možete da držite u vazi do 14 dana, a uzgajaju se na osunčanom položaju u tlu koje je bogato organskom materijom i propusno za vodu. Redovno se zaliva tokom rasta i cvetanja, sve vreme pazeći da se ne pretera, jer velika vlaga može da uzrokuje truljenje u sredini rozete.

Pixabay
 

Radi podsticanja dalje cvatnje, potrebno je odstranjivati ocvale cvetove, a gerber se razmnožava deljenjem biljke ili semenom. Puževi u njegovim listovima pronalaze poslasticu, pa je zato potrebno preduzeti mere opreza.

Takođe, gerber najbolje uspeva u područjima sa dugim, toplim letima i visokom vlažnošću vazduha.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike