Da li ste znali da mnoge biljke imaju posebna značenja? Veruje se da će se onaj ko odseče ovu naprasno razboleti ili umreti

25.02.2022

07:30

0

Brekinjino drvo se smatra prokletim, pa se plodovi ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče niti na vatru stavlja

Da li ste znali da mnoge biljke imaju posebna značenja? Veruje se da će se onaj ko odseče ovu naprasno razboleti ili umreti
Šuma - Copyright Pixabay

Mnoge biljke imaju posebna značenja.

Verovatno ste nekada neku videli, kupili, zasadili ili koristili, a da pojma niste imali koja je njena priča.

Takođe, mnogo narodnih verovana je vezano upravo za drveće i druge biljke.

Ovo su neka od njih, a vi procenite koliko ima sujeverja a koliko istine.

Bor
Bor je izrazito senovito drvo ako je sam iznikao na grobu ili u blizini. Ako je bor namerno posađen na nekom znamenitom mestu, ili ga je posadila neka važna ličnost (kralj), onda postaje značajan i tu se okuplja narod.

Pixabay
 

Božur

Po jednoj srpskoj priči, božur je prvo imao cvet bele boje, ali je na Kosovu od krvi srpskih junaka dobio crvenu boju i raširio se po Srbiji.

Bosiljak
Bosiljak prati svakog Srbina kroz sve ozbiljnije prilike u životu od rođenja do smrti. Bosiljak je božji cvet i prvo se u bašti posadi on, pa tek onda drugo cveće. Na Bogojavljenje, u vodu koja se ujutru donosi sa izvora stavi se bosiljak, pa se njom svi ukućani zapoje. Osveštanom vodom sveštenik kropi vernike i blagosilja uz pomoć bosioka.

Pixabay
 

U vodi u koju je potopljen bosiljak kupa se porodilja posle porođaja, kao i novorođenče do 40 dana.

O Božiću se izvor sa kojeg se pije voda kiti bosiljkom. Stari Srbi kad idu u crkvu nose struk bosiljka i stavljaju ga pored ikone. Dva dana u godini su posvećena bosiljku: Sveti Makivej i jesenji Krstovdan. Tada se bosiljak osveštava u crkvi i čuva za religijske potrebe i za lek.

“Duša mu na bosiljak miriše”, kaže se za dobrog i verujućeg čoveka.

Pixabay
 

Breza

Srbi su od grana breze pravili metle. Breza je prokleto drvo jer su Spasitelja šibali brezovim granama. Od suve kore breze prave se baklje (lile) koje se pale na Ivanjdan ili Petrovdan. Iz debljeg drveta breze se u rano proleće toči sok koji se pije umesto vode.

Brekinja
Srbi veruju da je Isus Hrist razapet na krstu od brekinjinog drveta. Brekinjino drvo se smatra prokletim pa se plodovi ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče niti na vatru stavlja. Ko bi odsekao brekinju razboleo bi se ili ukočio, ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Pixabay
 

Bršljan
Bršljan je drvo ljubavi do smrti, jer se obavija oko drugog drveta koje se na kraju osuši.
Grančice bršljena se stavljaju u venčiće koje prave devojke. Na Božić se bršljanom kiti kuća, jer tada ima plodove i lišće. Bršljan se koristi u narodnoj medicini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike