Recept dana: Čokoladni ganaš kao iz poslastičarnice od samo dva sastojka

06.11.2021

07:08

1

Ime mu je zvučno, ali zapravo se vrlo lako sprema

Recept dana: Čokoladni ganaš kao iz poslastičarnice od samo dva sastojka
Ganaš - Copyright Unsplash

Čokoladni ganaš se koristi za prelivanje torti, kao nadev za različite vrste kolača ili za izradu tartufa. Mnogi misle da je teško napraviti čokoladni ganaš u kućnim uslovima, ali to uopšte nije tako. Kako bi napravili zaista lep ganaš, potrebna su vam samo dva proizvoda - čokolada i pavlaka za kuvanje.

Tajna kod pripreme čokoladnog ganaša je korišćenje samo kvalitetnih namirnica.

Kako bi vaš čokoladni ganaš bio zaista dobar, najbolje je da koristite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaoa. Razume se, možete da koristite i mlečnu čokoladu, ali ćete tada morati da smanjite količinu pavlake.

Čokolada za kuvanje se ne može koristiti kod pripreme čokoladnog ganaša.

Tačne količine čokolade i pavlake zavise od toga za šta ćete iskoristiti gotov čokoladni ganaš. Ako ćete njime prelivati tortu ili drugu vrstu slatkiša, trebaće vam 100 g čokolade i 200 ml pavlake za kuvanje.

Ako želite da čokoladni ganaš koristite kao nadev za slatke kornete ili za tartufe, trebaće vam 200 g crne čokolade i 100 ml pavlake za kuvanje.

Priprema čokoladnog ganaša je veoma laka. Količina čokolade, koja vam je potrebna u zavisnosti od namene, treba da se naseče na male komade i da je zatim stavite u posudu.

Pavlaku sipajte u šerpu i stavite je na vatru da se zagreje. Malo pre nego što prokuva u pavlaku dodajte čokoladu i skinite sa vatre. Sačekajte oko 10 sekundi i počnite da mešate drvenom kašikom dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa treba da bude glatka i jednolična.

Pexels
 

U čokoladni ganaš možete da dodate đumbir, pomorandžu ili kikiriki puter. Ovo nije obavezno. Za prelivanje torte, čokoladni ganaš se ostavlja da se malo ohladi i onda se sipa na sredinu torte.

Ako želite da od ganašea napravite nadev, čokoladni ganaš takođe treba da se ostavi u frižideru, kako bi očvrsnuo. Pre nego što ga iskoristite, pažljivo ga umutite mikserom. Mutite ga sasvim malo, kako se ne bi zgrudvao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bonapeti.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike