Recept dana: Jaja Benedikt

27.11.2020

07:08 >> 07:09

0

Autor: Z. A.

Spremite jedan fensi doručak

Recept dana: Jaja Benedikt
Copyright Profimedia

Jaja Benedikt ili „Eggs Benedict“ velika su kulinarska misterija romantičnog Njujorka s kraja 19. veka.

Jelo se pravi od dve prepečene kriške okruglog peciva premazane maslacem, sa po kriškom pečene mesnate šunke, poširanim jajetom, sve preliveno holandez sosom, a od nastanka do danas prvi je izbor svakog elegantnog doručka ili branča.
Prvi pisani trag o ovom jelu vraća nas tačno 120 godina u prošlost. Prema jednoj od priča, zaslugu za njegov nastanak ima njujorški restoran „Delmonico’s“, inače prvi restoran otvoren u SAD.

Glavni šef restorana bio je Čarls Ranhofer, čuveni kuvar tog vremena, čije su maštovite kreacije laskale razmaženim nepcima gradskog sveta koji se nije previše opterećivao brojanjem kalorija. Od 1860. među stalnim gostima bili su kapetan Le Grand Benedikt i njegova supruga Ema, koja je, prema predanju, zasićena ponudom na jelovniku zatražila od šefa da za ručak osmisli novo jelo. I predložila je ono što danas poznajemo kao „Eggs Benedict“. Originalna želja gospođe Benedikt bilo je i to da se jaja posipaju i rendanim tartufima.
Prema drugoj priči, iste godine kada je šef Ranhofer objavio svoj kuvar, 1894, Lamijul Benedikt, berzanski mešetar i pripadnik otmene njujorške porodice, poznat i kao dendi i plejboj, jednog jutra nakon burnog provoda svratio je u stari hotel „Waldorf“ na Petoj aveniji. Kako bi izlečio mamurluk, zatražio je da mu konobar Oskar Čirki donese tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva poširana jaja i posudu s holandez sosom. Čirkiju se jelo toliko svidelo da je odlučio da ga uvrsti na jelovnik, samo što je tost zamenio okruglim pecivom, a slaninu mesnatom šunkom.

Obe priče nam se sviđaju, a najviše nam se sviđaju jaja, zdrav doručak kojim možete da počastite sebe i svoje ukućane.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Fondu

Sastojci:

  • 8 jaja + 4 žumanceta
  • 4 kašičice soka od limuna
  • 8 režnjeva slanine
  •  4 zemičke, prepolovljene
  •  malo vorčester sosa
  •  prstohvat bibera
  •  prstohvat soli
  •  kašičica sirćeta
  •  kašika vode
  •  200 g + 2 kašike putera
  • malo vlašca ili peršuna

Priprema

1. Napravite sos holandez – na pari istopite žumanca, dodajte sok limuna, biber, vorčester sos i kašiku vode. Sve promešajte i ubacite dve kašike putera. Ako sos počne da se zgušnjava, dodajte još vode. Mešajte dok se puter ne istopi i posolite.

2. Napunite šerpu vodom i zagrejte je dok ne počne da struji, a zatim sipajte sirće. Poširajte jaja – razbijte ih direktno u vrelu vodu. Jaja bi trebalo da se poširaju najviše do tri minuta.

3. Izvadite jaja iz vode pomoću rešetkaste kašike i stavite ih na topao tanjir. Dok se jaja poširaju, ispržite slaninu i zagrejte pogačice.

4. Na zagrejane polovine pogačica namažite puter, pa stavite preko slaninu i poširana jaja. Prelijte pripremljenim sosom i pospite iseckanim vlašcem ili peršunom, po želji.
Umesto pogačica možete da koristite i tost ili prepečen hleb, a jaja Benedikt možete da stavite i preko šnicle ili nekog drugog mesa.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike