Novo istraživanje otkrilo ko najviše pije u svetu: Šta mislite na kom su mestu Srbi?

02.02.2021

18:19 >> 20:31

0

Najveći trezvenjaci su Portugalci

Novo istraživanje otkrilo ko najviše pije u svetu: Šta mislite na kom su mestu Srbi?
Copyright Profimedia

Neslavna statistika pokazala koji se narodi najviše opijaju u svetu, a ko su “trezvenjaci.” A kada je globalna zloupotreba alkohola u pitanju tokom 2020. godine u samom vrhu su Australijanci, Englezi i Danci, dok su Srbi dospeli u istu kategoriju sa komšijama sa Balkana i nalaze se u nivou svetskog proseka.

Prema istraživanju organizacije Global Drugs Survey (GDS), najveći problem sa alkoholom imaju stanovnici engleskog govornog područja i Skandinavci.

Istraživanje je obavljeno od novembra 2019. do februara 2020. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa i u njemu je učestvovalo 110.000 ljudi.
A pokazalo je da se nijednom u poslednjih godinu dana nije napilo tek pet odsto Australijanaca i Danaca. Slede Englezi, Finci i Škoti sa po sedam odsto.

Svetski prosek u toj kategoriji je 16 odsto, koliko je bilo trezvenjaka i u balkanskim zemljama, koje su prikazane grupno.

Najtrezveniji su stanovnici Portugala, njih čak 54 odsto nije se napilo u poslednjih godinu dana. Na drugom mestu trezvenosti su Argentinci sa 48 odsto, a na trećem Kolumbijci sa 40 odsto.

Profimedia

“Šampioni” po broju pijanstava su u Britanci, koji su se u proseku za poslednjih godinu dana napili 34 puta. Slede Australijanci i Danci sa 32 i Finci sa 28 pijanstava za godinu.

U toj kategoriji najbolji su Argentinci i Kolumbijci, koji su u proseku imali samo sedam pijanstava za godinu.

Svetski prosek je 20,8, a balkanski narodi su nešto bolji od proseka, sa 20,5 pijanstava godišnje u proseku.

Kako se navodi u izveštaju, situacija u svetu je ipak nešto bolja nego godinu ranije, kada je prosečan broj pijanstava bio oko 30 odsto veći.

Britanci zbog pijanstva najčešće završavaju i u bolnicama, pa je tako više od pet odsto mlađih od 25 godina u proteklih godinu dana moralo na lekarski tretman zbog alkohola. Svetski prosek je oko dva odsto.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike