Mini-vodič za najbolje prhko testo po formuli 1:2:3

09.12.2020

13:55 >> 12:31

0

Autor: Z. A.

Pravi recept i nekoliko saveta

Mini-vodič za najbolje prhko testo po formuli 1:2:3
Copyright Pexels

Prhko testo je već godinama sve popularnije, naročito kako raste ljubav prema nekom finom tartu, kišu i piti od jabuka, limuna i piletine. Spoj hrskavog testa koje se topi u ustima i divnog laganog krema u kombinaciji sa voćem su užitak za svako nepce. Iako kremovi i filovi uglavnom nisu preterano komplikovani, prhko testo može biti pravi izazov, ali ima načina da ga, korak po korak, dovedete do savršenstva. Budući da se zagrevamo za praznike, napravite probu za specijalne praznične đakonije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: 10+ ideja za fantastična slatka i slana jela iz aparata za galete

Na engleskom „pie crust“ ili prhko testo baza je za mnoge slasne pite, ali u prodavnica kod nas nema da se kupi gotovo prhko testo.

Upravo iz tog razloga za vas smo pronašli pravu formuku i način kako da ga korak po korak napravite sami. I to jako dobro. Skoro savršeno.

Glavna i osnovna tajna da biste dobili uspešno prhko testo jeste da ga ne mesite previše.

Glavna i osnovna formula za prhko testo glasi 1:2:3. U prevodu bi to značilo jedan deo šećera, dva dela maslaca (masnoće) i tri dela brašna. Testo će vam biti prhkije što je veći udeo masnoće u odnosu na brašno. Ako ste dovoljno vešti, radije nemojte dodavati jaja ili vodu, ali mala količina tih sastojaka neće previše naškoditi ako vam se sastojci ne žele povezati (samo pazite da ih je što manje). Birajte šećer u prahu jer i on doprinosi prhkosti vašeg testa. Za ovu vrstu testa nije potreban prašak za pecivo.

Pexels/ Andrea Piacquadio

Priprema ovog testa uopše nije komplikovana, a evo smernica kako da uvek ispadne ukusno i da ima pravu prhku teksturu:

1. Za kalup prečnika 26 cm trebaće vam: 100 g šećera, 200 g maslaca i 300 g brašna. Sve sastojke pripremite i izmerite. Maslac treba biti što hladniji kako se ne bi rastopio. Narežite ga na listiće da vam bude lakše da ga utrljate u brašno. Prosejte brašno na sredinu radne ploče, pa dodajte sve sastojke.

2. Sve sastojke zamesite i to tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Nemojte mesiti predugo jer tada testo postane žilavo. Oblikujte ga u loptu.

3. Loptu zamotajte u foliju i stavite u frižider na sat vremena. Nakon hlađenja razvucite testo tako što ćete posuti malo brašna na dasku i po testu. Kad polegnete testo, brzim potezima prođite valjkom. Koristite se i dlanom i širite testo u svim smerovima, a ako vam je potrebno, dodajte još brašna za lakše valjanje. Ipak, budite oprezni da ne preterate jer će vam u tom slučaju testo postati presuvo i žilavo. Prhko testo lako puca, pa ako pravite jednu veliku pitu, radije razvucite na manju dimenziju, a zatim ostatak raširite prstima po kalupu.
Drugi je trik da testo razvučete između dva lista prozirne folije ili papira za pečenje, pa ga onda jednostavno možete preseliti u kalup.

Profimedia

4. Nafilujte testo i ispecite ga u rerni. Obično je dovoljno peći testo (bez fila) na 190–200 °C oko 20 minuta. Ako mislite da je vaša rerna jača, radije smanjite temperaturu na 180 °C. Kalup nije potrebno dodatno mastiti jer je samo testo dovoljno masno, a gotovo je kad viljuška koju zabodete u testo izađe čista. Kad je pečeno, ostavite ga nekoliko minuta u kalupu, a zatim preselite na podlogu za serviranje.

Isprobajte ga odmah za pitu s jabukama ili kiš Loren.

Profimedia

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike