Recept dana: Kiš Loren
Predivna francuska pita nemačkog porekla
Kiš Loren (Quiche Lorraine) pripada francuskoj kuhinji i predstavlja otvorenu pitu punjenu smesom od jaja i slanine. Međutim, ovaj recept nastao je u Nemačkoj u srednjem veku, a tek kasnije je stigao u Francusku i postao njen zaštitni znak. Zbog istorije ovog jela, ne čudi ni to što reč „kiš“ potiče od nemačke reči za tortu – „Kuchen“, jer samo jelo izgledom i podseća na tanju tortu.
Jedan od sastojaka ovog kiša je mašta.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Grilovani brancin
Sastojci:
Za testo
- 300 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike svinjske masti
- 1 kašika maslaca
- 4 kašike vode
Za fil
- 200 g slanine
- 200 g punomasnog sira
- 150 g praziluka
- 150 g spanaća
- 4 jajeta
- 200 ml pavlake za kuvanje
- so i biber
Za dekoraciju
- sveže povrće
Priprema:
1. Napravite testo tako što ćete u posudi pomešati brašno, maslac, mast i so. Prstima sastavite namirnice dok ne dobijete mrvičastu i ravnomerno pomešanu smesu. Dodajte vodu, pa lopaticom umesite testo tako da se dobije kompaktna masa. Pokriti je PVC folijom i ostavite 30 minuta u frižideru.
2. Testo ravnomerno rasporedite u posudu za pečenje prečnika do 24 cm. Lagano izbodite testo viljuškom na nekoliko mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
3. Dok je testo u rerni, u dubokom tiganju na maslacu propržite slaninu i praziluk dok slanina ne postane hrskava. U dubokoj činiji umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Začinite solju i biberom.
4. Kada kiš izvadite iz rerne, po testu ravnomerno rasporedite slaninu i praziluk. Zatim pospite rendanim sirom i ravnomerno nalijte smesom od jaja i pavlake. Ukrasite svežim povrćem. Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni. Pecite još 30 minuta. Servirajte toplo.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari