U radnji je ili zelen ili prezreo: Ovo je super trik koji pomaže da avokado brže sazri

11.08.2022

12:30

0

Autor: Z. A.

Avokado je sve popularniji i traženiji

U radnji je ili zelen ili prezreo: Ovo je super trik koji pomaže da avokado brže sazri
Avokado - Copyright Pixabay

Voće kom se pripisuju čudotvorne moći zove se avokado i poslednjih nekoliko godina je i kod nas sve popularnije.

Avokadu je obično potrebno nekoliko dana da omekša i tada postaje spreman za sečenje i jedenje. Srećom, postoji jednostavan trik za brže sazrevanje avokada, a sve što vam je potrebno jeste smeđa papirnata kesica.

Unsplash
 
Metoda papirnate kesice

Otprilike dva dana pre nego što poželite da uživate ​​u avokadu, jednostavno ga stavite u smeđu papirnatu kesicu i zatvorite. Ostavite ga na radnoj površini ili u špajzu i pustite da odradi svoje. Ova metoda je korisna i za drugo voće, kao što su breskve, mango, šljive, ali i za paradajz. Imajte na umu da ovaj trik funkcioniše samo sa smeđom papirnatom kesicom, budući da će plastične vrećice zadržati vlagu i dovesti do razvoja plesni.

Avokado možete staviti i u papirnatu kesicu s bananom ili jabukom. Zatvorite kesicu i čuvajte na toplom. Kada kora postane tamnijezelena i popusti pod blagim pritiskom, što obično traje jedan do tri dana, avokado je spreman za konzumiranje. Ako nemate nikakvo drugo voće pri ruci, možete staviti avokado u kesicu nekuvanog pirinča.

Pixabay
 
Kako trik s papirnatom kesicom funkcioniše?

Sazrevanje je rezultat otpuštanja gasa etilena koji zapravo pokreće proces truljenja voća. Procesi razgradnje čine breskvu, krušku ili avokado ukusnijim – biće mekši i slađeg ukusa s manje kiseline, skroba i mekših ćelijskih zidova - ali samo ako ih izvadite u pravo vreme, dok se još nisu pokvarili.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike