Poput pravih profesionalaca: Čokoladni ganaš lako uspeva i kod kuće, a evo u čemu je njegova tajna

27.06.2022

12:40

0

Autor: Z.A.S.

Jako je važno da koristite samo kvalitetne namirnice, pa tako neka čokolada sadrži minimum 70 posto kakaa

Poput pravih profesionalaca: Čokoladni ganaš lako uspeva i kod kuće, a evo u čemu je njegova tajna
Čokoladni ganaš - Copyright Profimedia

Sigurno ste nekada čuli za čokoladni ganaš, a verovatno ste ga više puta i jeli, jer se on često koristi za prelivanje torti, ali i kao nadev za kolače. I da, tačno je da ga pripremaju profesionalni kuvari, međutim, nije ga teško napraviti ni u kućnim uslovima.

Za savršen čokoladni ganaš potrebna su vam samo čokolada i slatka pavlaka. Naravno, i malo strpljenja i ne bilo kakva čokolada. Potrebno je da ona bude zaista kvalitetna, pa bi zato bilo dobro da koristite onu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Ovo ne znači da ne možete da koristite i mlečnu čokoladu, ali to onda podrazumeva da smanjite količinu pavlake. Jedino što nikako ne bi trebalo da koristite za pripremu čokoladnog ganaša jeste čokolada za kuvanje.

Pexels
 

U odnosu na to za šta vam je potreban čokoladni ganaš, zavisi i koja količina čokolade i pavlake će vam biti potrebna. Recimo, ukoliko ga pripremate za prelivanje torte ili nekih drugih slatkiša, iskoristite 100 grama čokolade i 200 ml pavlake.

Međutim, ukoliko vam je čokoladni ganaš potreban kao nadev za neke kolače, onda uzmite 200 grama crne čokolade i 100 ml pavlake.

Kako se priprema čokoladni ganaš?

Čokoladu izlomite ili iseckajte na sitne komade i stavite je u posudu. Sipajte pavlaku u šerpu i stavite je da se zagreje na vatri. Malo pre nego što provri, dodajte čokoladu u pavlaku i skinite je sa vatre, a zatim sačekajte 10-ak sekundi i počnite da mešate drvenom kašikom dok se čokolada ne bude potpuno istopila. Potrebno je da dobijete glatku i jednoličnu smesu.

Unsplash
 

Ukoliko čokoladnim ganašom planirate da prelijete tortu, onda ga ostavite da se malo ohladi, a zatim ga sipajte na sredinu torte i ravnom špatulom, lagano razmažite po celoj torti.

Sa druge strane, ukoliko ga planirate za nadev, ostavite ga u frižideru da očvrsne, a pre nego ga budete iskoristili, pažljivo ga umutite mikserom i to sasvim malo, da se ne bi zgrudvao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike