Recept dana: Pita s karamelizovanim trešnjama, poslastica kakvu još niste probali

29.05.2022

08:20

0

Ljubitelji ovog slasnog voća će biti i više nego zadovoljni

Recept dana: Pita s karamelizovanim trešnjama, poslastica kakvu još niste probali
Unsplash

Teško da i vama trešnje nisu među omiljenim voćem. Pored toga što obožavate da ih jedete u svežem obliku, budite sigurni da ćete ih voleti i kada ih iskombinujete sa karamelom i testom. 

Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogući način. 

Pita sa karamelizovanim trešnjama odlično ide nakon nekog laganog ručka, recimo lazanja sa slanim rozen korama, idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.

Kako vam nije potrebno niti mnogo sastojaka, niti mnogo vremena, bacite se odmah na najslađi posao.

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 70 g kiselog mleka
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 500 g trešanja
  • 100 g šećera
Unsplash
 

Priprema:

Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje.

Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju.

Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo.

U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno. Sve dobro sjedinite.

Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni.

Dok je pita još vruća prevrnite je na na odgovarajucu tacnu i ostavite da se ohladi. Testo bi sada trebalo da bude dole, a trešnje gore.

Isecite, na vrh parčića možete dodati kuglu sladoleda, poslužite i uživajte.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti