Recept dana: Urmašice poljubile rende, pa zalivene šećernim sirupom mirišu na puter i limun, a nama oči OVOLIKE

05.05.2022

05:46

0

Toliko jednostavna, tako pristupačna, a pomalo skrajnuta

Recept dana: Urmašice poljubile rende, pa zalivene šećernim sirupom mirišu na puter i limun, a nama oči OVOLIKE
Без наслова - Copyright Printscreen: YouTube/ Brzo i lako

Trpeza u Bosni i Hercegovini ili tzv. švedski sto u turskim letovalištima nezamislivi su bez orijantalnih poslastica sa kojih se sliva šećernji sirup, poznat još i kao šerbet.

U tu grupu slatkiša spadaju urmašice ili hurmašica, kolač preliven šećernim sirupom ili u njega potopljen, a i na našim prostorima odomaćen i rado viđen na našim trpezama.

Postoji mnogo verzija ovog jednostavnog kolača, a ovo je originalni recept po kom se urmašice prave u starinskim poslastičarnicama.

Tradicionalno, po starinski se za ovaj recept za merenje koristi šoljica od sto mililitara, a kao šaru su domaćice smislile trag od rendea - koje svaka urmašica mora da poljubi. 

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslaca
  • 500 g brašna
  • Za preliv
  • 9 šoljica šećera
  • 9 šoljica vode
  • 1 limun
  • jezgro oraga za ukrašavanje (ne mora)

Priprema:

1. Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa još malo mutite. Potom dodajte brašno i mesite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo bi trebalo da se odvaja od ruke, ali ne sme da bude previše tvrdo. Od testa oblikujte kuglice koje su malo veće od oraha, pa ih spljoštite i pritisnite sa jedne strane uz rende.
Slažite urmašice na suvi pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumene.

2. Za to vreme pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dobro promešajte da se šećer rastopi. Dodajte sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne počne da vri. Potom skinite sa vatre, pa vruć preliv sipajte preko ohlađenih urmašica koje su ostale u tepsiji. Ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Po želji, na svaku urmašicu stavite polovinu jezgra oraha i služite.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike