Recept dana: Njujorški čizkejk

02.11.2020

07:08 >> 08:48

0

Autor: Z. A.

Moderna poslastica iz antičkog doba

Recept dana: Njujorški čizkejk
Copyright Profimedia

Nije uopšte potrebno posebno hvaliti kolač kojim je fasciniran svet. Čizkejk ili torta/kolač od sira potiče iz stare Grčke. Prvi put se pominje oko 770. godine pre nove ere, kada su se njime na svečanosti sladili atletičari za vreme Prvih olimpijskih igara. Koliko je u antička vremena grčki kolač od sira bio dobar, potvrđuje činjenica da su ih od njih preuzeli Rimljani. Od antičkih vremena recepture za taj kolač prenosile su se usmeno i pismeno, prolazili su vekovi, otkrivena je Amerika, a recepte za ovaj kolač su sa emigrantima stigli u Novi svet. Kolač od sira se tamo toliko odomaćio da ga sada svi znaju kao „cheesecake“, a njegova moderna kremasta verzija usavršena je u Njujorku.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Piletina Marengo

Sastojci:

  • 900 g krem sira, rikote ili sremskog sira
  • 200 g milerama
  • 3 cela jajeta + 1 žumance
  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • narendana kora 1 limuna ili limete
  • 300 g mlevenog integralnog keksa
  • 125 g maslaca
  • 300 g smrznutog mešanog voća

Priprema

1. U činiji pomešajte keks i otopljeni maslac, pa ih sjedinite u kompaktnu smesu. Okrugli kalup s kopčom (prečnika 26 cm) obložite folijom ili pek-papirom, pa smesu od keksa rasporedite po dnu, fino utisnite jer će glumiti koru, a zatim stavite u frižider da se stegne.

2. U posebnoj posudi mikserom sjedinite sir, mileram i šećer, pa sve vreme muteći dodajte jedno po jedno jaje, a potom i žumance. Smanjite brzinu miksera na minimum, te ubacite brašno i koru limete. Krem rasporediti preko kore u kalupu.

3. Kalup stavite u veći dublji pleh ili posudu, pa u nju ulijte vode toliko da kalup bude uronjen u vodi oko dva centimetra. Staviti veliki pleh zajedno sa kalupom u rernu i pecite kolač 70 minuta.

4. U manjoj šerpi kuvajte zamrznuto voće sa šećerom po ukusu, te kada se zgusne u sos, skloniti s vatre i preručiti u činiju da se hladi.

5. Izvucite kolač iz rerne i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider da se hladi nekoliko sati pre serviranja. Zatim skinite obruč kalupa, skinite foliju ili pek-papir sa strane kolača, pa ga preselite na poslužavnik.

6. Secite kolač po želji i kada ga servirate, prelijte ga sosom od voća.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike