Redovno servisirajte svoj automobil jer tako štedite novac i nerve: Na ove stavke obratite pažnju

13.07.2021

15:05 >> 12:07

0

Pažljiva vožnja i uredno održavanje automobila su stvari koje će produžiti vek vašem četvorotočkašu

Redovno servisirajte svoj automobil jer tako štedite novac i nerve: Na ove stavke obratite pažnju
Copyright Pixabay

Redovno servisiranje vašeg automobila je najvažniji tretman koji bi trebalo da mu priuštite. Temeljan pregled i rešavanje problema u početnoj fazi smanjiće troškove održavanja i produžiće vek motora. Takođe, poboljšavaju se performanse i smanjuje potrošnja goriva, a rizik da vam se neki deo pokvari svodi se na minimum.

Trudite se da auto servisirate prema specifikaciji proizvođača. To je važno kako bi automobil zadržao propisane tehničke i radne karakteristike, bitne za performanse, potrošnju goriva, emisiju štetnih gasova, pouzdanost i dugovečnost. Pod tim se podrazumeva kvalitetno održavanje, koje kod većine automobila znači da ih odvezete u ovlašćen servis nakon pređenih 15.000, 20.000 ili 30.000 kilometara, u zavisnosti od proizvođača.

Pročitajte još

Na servisu se obvezno menjaju motorno ulje i filteri za ulje, zatim filteri vazduha, goriva i klima-uređaja. Bitna je razlika između motora na dizel i motora na benzin. Dizelski filter goriva je višestruko skuplji, te ga je preporučljivo menjati na svakom godišnjem servisu, čak i uz manju pređenu kilometražu, kako biste sačuvali pumpu goriva i brizgaljke.

Pexels

Tokom redovnog servisa proverava se i stanje svih potrošnih delova – guma, disk-pločica, diskova, papučica za kočenje…

Važno je pregledati i sve bitne sklopove motora, šasiju i čitav upravljački mehanizam. Temeljnim, stručnim pregledom svih bitnih delova i sklopova pravovremeno se uočavaju nepravilnosti i kvarovi u početnoj fazi, kad je popravka najjednostavnija i najjeftinija.

Ovakvom brigom produžavate vek motora, auto će imati bolje performanse i nižu potrošnju, a rizik kvara smanjuje se na minimum.

Pixabay

Propuštanje ulja, naizgled bezazleno, često je uvod u veliki problem. Ako se to dogodi na turbopunjaču, ulje lako dospeva u interkuler, prlja ga i uništava. U težim slučajevima može doći i do uništavanja motora. Blago curenje ulja na semeringu je takođe dobar razlog da posetite mehaničara.

Svi ti slučajevi povećavaju rizik da motor radi s manjkom ulja, što je put do njegovog uništenja. Istrošene disk-pločice izazivaju struganje metala o metal, a to veoma smanjuje intenzitet kočenja i uništava diskove, što nije naivno i nešto što biste smeli zanemariti.

Pixabay

Semerinzi se obavezno menjaju i kod najmanjeg propuštanja ulja, a tada se u sklopu popravke menja i zupčasti remen, sa servisnim setom. Kvalitetnim, redovnim servisiranjem po navedenoj metodologiji automobil se tokom eksploatacijskog veka zadržava u fabričkom stanju, te se osigurava njegovo najbolje funkcioniranje.

Ukoliko ovako budete postupali od momenta kupovine novog ili pristojnog polovnog automobila, i automobil normalno vozite, mali su rizici vanrednih zahvata. Dakle, redovno servisiranje u kvalitetnom servisu vam je najisplativije u svakom smislu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike