Čuveni Bondov Aston Martin: Posle 24 godine pronađen najpoznatiji automobil na svetu

28.08.2021

09:50 >> 18:03

0

Automobil je nestao 1997. godine i jedan je od četiri originalna primerka modela DB5 korišćenih za snimanje filma Goldfinger

Čuveni Bondov Aston Martin: Posle 24 godine pronađen najpoznatiji automobil na svetu
Copyright Profimedia

Ljubimac Džejms Bonda ukraden je 1997. godine iz hangara na aerodromu Boka Raton u Floridi, a procena je da je njegova trenutna vrednost 18 miliona funti.

Jedan od najpoznatijih automobila na svetu – Aston Martin DB5 Džejmsa Bonda napokon je pronađen. Originalni superautomobil kog je Šon Koneri vozio u filmu “Goldfinger” 1964. godine nestao je pre 24 godine i trenutno se nalazi na Bliskom istoku, u garaži, za sada neimenovanog kolekcionara.

Pročitajte još

Informaciju je objavio Kristofer A. Marinelo iz “Art Recovery Internationala”, Agencije za povrat kolekcionarskih umetničkih dela:

– Automobil cirkuliše u zemljama Bliskog istoka – od Saudijske Arabije, Dubaija i Bahreina, deo je privatne kolekcije, a locirali smo ga prema broju šasije. Uveren sam da aktuelni vlasnik ni ne zna da je automobil davno ukraden i zato je pošteno da mu damo priliku da ga sam vrati – završio je Marinelo.

Izgubljeni Aston jedan je od četiri originalna primeraka korišćenih za snimanje filma “Goldfinger”, a poseban je po tome što je jedini naoružan svim gedžetima, od katapultiranja suvozačkog sedišta, telefona u tajnoj pregradi, uređaja za praćenje, prskalice ulja na put, dimne zavese i neprobojne ploče koja izlazi iz gepeka i štiti staklo.

Profimedia

Ljubitelji britanskog tajnog agenta posebno pamte rotirajuću registarsku tablicu koja ima tri stranice s tablicama različitih država: pomeranje prekidača na slovo “B” aktivira britanske, “F” francuske, a “S” švajcarske tablice.

Šiljci na točkovima takođe su ubojito sredstvo, njima je moguće prerezati gume drugog automobila i izgurati ga s puta. Ipak, zaštitni znak legendarnog Astona je ispod prednjih žmigavaca – skriven Brauningov automatski mitraljez.

Aston Martin DB5 je ne samo jedan od najpoznatijih filmskih automobila, već i verovatno najslavniji Astonov model. Bezvremeni klasik na aukcijama redovno izaziva veliko zanimanje i postiže velike iznose.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike