Slučajno ste sipali dizel u auto na benzin: I šta ćete sad?

07.08.2022

14:14

0

Autor: Z. A.

Procena je da na svaka tri-četiri minuta jedan vozač sipa pogrešno gorivo u rezervoar svog automobila

Slučajno ste sipali dizel u auto na benzin: I šta ćete sad?
Copyright Pexels

Ukoliko vam se nikad nije desilo da pomešate gorivo za svoj automobil, vi ste pravi i retki srećnik, budući da se ovo jako često događa. Ljudi su umorni, dekocentrisani, pod stresom i u žurbi. Ali kada se već dogodi, nekoliko stvari bi valjalo da znate.


Sipanje pogrešnog goriva u vaš automobil može biti skupa greška, ali da ne bi bilo tako, evo šta bi trebalo da učinite ako vam se to dogodi.

Da biste potencijalnu štetu za motor sveli na minimum, važno je da ne startujete auto.
Ako ste primetili grešku pre startovanja motora, to je već dobra vest.
Pexels
 


Prva važna stvar je da obavestite osoblje na benzinskoj stanici o napravljenoj grešci. Zamolite ih da vam pomognu da ga odgurate u stranu. Nemojte da dajete ni kontakt ključem, samo ga pomerite dovoljno da možete da otključate volan.

Ako ste pretplatnik AMSS-a, pozovite ih da vam prevezu auto do servisa koji se bavi ovim problemom jer u ovom slučaju potrebno je isušivanje i ispiranje.
Dakle, rezervoar goriva mora biti u potpunosti ispražnjen, a to je posao koji ne možete obaviti samostalno. S druge strane, ako ste sipali pogrešno gorivo, a to niste primetili i pokrenuli ste automobil, vaš četvorotočkaš će vas veoma brzo obavestiti o tome ispuštajući najpre čudne zvuke, a zatim će i stati.

Paljenje motora je najveći problem, jer čak i ako ne pokrenete motor, samo davanje kontakta može da pokrene pumpu za gorivo, koja odmah usisava benzin.

Najveći broj pogrešnih sipanja, čak oko 95 odsto, dešava se prilikom sipanja benzina u dizel motor. Suprotna greška je ređa zbog toga što su „pištolji“ na pumpama za dizel širi od benzinskih.

Pexels
 
Šta je veća greška

Večita rasprava se vodi oko toga šta je gora varijanta – sipanje dizela u benzinac ili benzina u dizelaš.

Sipanje dizela u benzinski automobil nije tako strašno kao obrnut slučaj, jer on mora biti sabijen pre paljenja. Ukoliko i uspe da krene, benzinac će se u ovom slučaju vrlo brzo zaustaviti, posebno ako je pre sipanja u rezervoaru bilo veoma malo goriva.


U slučaju da ste sipali benzin u dizelaš i startovali motor, velike su šanse da će kompleksna pumpa visokog pritiska prva otkazati, a zatim i brizgaljke.
AP Photo/Frank Augstein
 

Izvlačenje goriva je osnovna stvar kojom bi se prvo trebalo pozabaviti i iako može predstavljati izdatak, svakako je jeftinije od kvara na motoru.
Radnici benzinskih stanica se često sreću sa ovim problemom, pa možete i njih da zamolite da vam pomognu oko adekvatnog servisa, ukoliko vi ne znate koga da pozovete.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike