Mnogi vozači ne znaju: Čemu služi ručica na unutrašnjem retrovizoru?

20.07.2022

09:14

0

Autor: Z. A.

Neke stvari gledamo i ne vidimo ih

Mnogi vozači ne znaju: Čemu služi ručica na unutrašnjem retrovizoru?
pexels-cottonbro-5966998 - Copyright Pexels

Znate li čemu služe sve sitnice koje viđate svakoga dana u svom automobilu? Čemu, na primer, služi mala poluga na retrovizoru?

Retrovizor je neizostavni pomoćnik svakog vozača bez kojeg bi bezbedna vožnja bila gotovo nemoguća. Ipak, mnogi ne znaju čemu služi mala poluga na donjoj strani unutrašnjeg retrovizora.

Reč je o poluzi za dnevnu i noćnu vožnju koja služi tome da vozača noću ne zaslepe svetla vozila koja dolaze ili voze iza njega. Stručnjaci objašnjavaju kako sve ovo zapravo funkcioniše.

Prilikom noćne vožnje može se desiti da vas zaslepe jaka svetla vozila koja dolaze iza vas. Ogledalo se pomoću poluge koja se nalazi na dnu pomeri ka gore ili dole i jaka svetla više ne smetaju. Ako vratite polugu u početni položaj, i ogledalo će se vratiti u prethodni položaj.

Takođe, stručnjaci ističu se svi retrovizori nameštaju tek kada je sedište podešeno tako da je vozaču najudobnije za vožnju.

Pexels
 

Vrlo je važno da kada nameštate unutrašnji retrovizor pazite da ga ne umrljate prstima jer baš on pokazuje najrealnije razdaljinu objekata. Spoljašnji retrovizori prikazuju objekte dalje nego što stvarno jesu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike