Ovoga se svi plaše: Vozači slabo poznaju propise i ne razumeju vožnju

09.07.2022

14:01

0

Autor: Z. A.

Oni sa naviše samopouzdanja imaju najmanje znanja

Ovoga se svi plaše: Vozači slabo poznaju propise i ne razumeju vožnju
Vožnja automobila - Copyright Pexels

Nemački vozači imaju ogromne rupe u poznavanju propisa i razumevanju vožnje, pokazala je nova, u četvrtak objavljena studija nacionalnog automobilskog saveza ADAC.

Još gore, ispalo je da oni sa najviše samopouzdanja znaju najmanje.

U proseku, 3.500 anketiranih vozača je tačno odgovorila na manje od polovine od 20 pitanja iz standardnog testa za polaganje vozačkog ispita, navodi ADAC.

Najmanje 17 tačnih odgovora dalo je tek dva odsto njih. Najviše ispitanika, 87 odsto, zapamtilo je staro pravilo o određivanju odstojanja pri vožnji: brzina podeljeno sa dva, pa toliko metara.

Velika većina, njih četiri petine, znala je i odgovore na pitanja o ponašanju prema biciklistima, brzini razrgradnje konzumiranog alkohola i o prvenstvu pri skretanju.

Nepoznavanje ekoloških propisa je najraširenije, ali poražavajuće je što samo jedan od osam vozača zna šta je dozvoljeno, a šta nije kada je reč o telefoniranju.

Profimedia
 

Manje od četvrtine ispitanika shvata elementarnu fiziku ponašanja vozila u krivini i propisanoj upotrebi svetala za maglu.

Pritom, ADAC nije nasumice odabrao tih 20 pitanja, nego je izvukao ona koja su relativno nova, ali i ona povezana sa najčeščćim uzrocima saobraćajnih nesreća.

To donekle objašnjava i zašto su mlađi vozači u proseku bolje uradili test od iskusnih.

Dalje, ADAC je pred test od vozača tražio da ocene sopstveno znanje. Ukrštanje samoprocene i rezultata isto poražava: Oni koji su sebe ocenili najbolje u proseku su pokazali najtanje znanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike