Znate li šta sve treba da prekontrolišete na vozilu nakon duge zime?

16.04.2022

07:38

0

Redovno proveravajte i servisirajte svoj auto, tako ćete uštedeti novac i produžiti život svom ljubimcu

Znate li šta sve treba da prekontrolišete na vozilu nakon duge zime?
kate-ibragimova-iFQpqbLMOFU-unsplash - Copyright Unsplash

Posle zimskih meseci, automobil bi u prolećnom periodu trebalo pregledati kako bismo bili spremni za leto, što može biti izazov za starija vozila. Tokom leta može doći do kvarova usled visokih spoljnih dnevnih temperatura.

U proleće se, u skladu sa zakonom, preporučuje korišćenje letnjih guma koje omogućavaju bolje prijanjanje na putu. Prilikom zamene zimskih i stavljanja letnjih guma važno je proveriti ispravnost geometrije točkova jer je to bitno za dobre vozne karakteristike automobila.

Osim toga, tokom zimskih meseci, metlice brisača su verovatno oštećene, pa bi ih trebalo pregledati u proleće i zameniti ako je potrebno.

Preporučljivo je pregledati i vetrobransko staklo na vozilu jer su moguća manja oštećenja od sitnih kameničića i rizle koji se zimi nanose na kolovoz, a koje točkovi vozila ispred nas podižu sa puta u toku vožnje i bacaju na šoferšajbnu.

Na taj način mogu nastati manja oštećenja vetrobranskog stakla, ali i laka na karoseriji automobila.

Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i so zimi mogu oštetiti spoljašnjost vozila, koju je zatim potrebno sanirati u proleće. Tako će se izbeći dalja oštećenja na automobilu.

Mnogo toga možete uraditi i sami. Temeljno pranje automobila, osim prljavštine, ukloniće i ostatke soli i sprečiti stvaranje korozije.

Unsplash
 

U proleće se se budi vegetacija, pa ima dosta polena u vazduhu, takođe, više je padavina, a leti je povećana koncentracija insekata. Zato uvek vodite računa da imate dovoljno tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Za vašu bezbednost u vožnji ključno je da imate čista vetrobranska stakla i dobru vidljivost.

Pre nego što krenete na duže putovanje, preporučuje se da izvršite standardne provere, kao što su nivo motornog ulja, nivo rashladne tečnosti, nivo tečnosti za vetrobran, pritisak u gumama (uključujući pritisak u rezervnom točku), ispravnost svetlosne signalizacije vozila.

Ipak, određene preglede najbolje je prepustiti stručnjacima: održavanje pogonskog sklopa i menjača, elektriku i elektroniku vozila, vešanje, sistem upravljanja, kočnice, klima-uređaj, stanje karoserije i ostalih ključnih delova vozila.

Na proleće je idealno zakazati termin redovnog servisa automobila između ostalog i zbog toga što se kraće čeka na dogovoreni termin pregleda ili popravke vozila u odnosu na letnji period kada počinje sezona odmora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike