Koliko goriva je najbolje sipati u rezervoar: Ovo je granica ispod koje ne bi trebalo da idete ako želite da vam automobil ne strada

30.03.2022

15:55

0

Koliko goriva je najbolje sipati u rezervoar: Ovo je granica ispod koje ne bi trebalo da idete ako želite da vam automobil ne strada
Točenje goriva - Copyright Pexels

Zbog sve viših cena goriva, sve je veći izazov napuniti rezervoar vozila. Takođe, ponekad je posredi samo nedostatak vremena ili naša udobnost za (ne)punjenje rezervoara, a obično se benzin napuni do vrha pre dugog putovanja.

Međutim, ova praksa nije dobra, i to zna većina iskusnih vozača, jer je imati više goriva u rezervoaru automobila zapravo važnije nego što mislite, a ne radi se samo o problemu sa rezervoarom, već i o opštem „zdravlju“ vašeg automobila.

Istovremeno, što je automobil stariji, to je veći problem zbog istrošenosti i osetljivosti komponenti. Jednostavno, voziti veći deo vremena „u rezervi“ nije najbolja praksa, upozoravaju stručnjaci.

Zbog toga je važno razumeti kako funkcioniše priključak rezervoara za gorivo i motora.

Naime, rezervoar za gorivo uključuje i pumpu koja je povezana sa sistemom za paljenje. Pumpa se zagreva dok radi, a kada je uronjena u gorivo u rezervoaru, deluje na nju kao rashladno sredstvo, piše blic.rs.

AP Photo/Frank Augstein
 

Ako imate manje od četvrtine goriva u rezervoaru, pumpa će se jako zagrejati i indirektno otkazati pre svog roka. Štaviše, vožnja s uglavnom praznim rezervoarom za gorivo stvara kondenzaciju, a ova pojava razblažuje gorivo i izaziva rđu.

To dalje dovodi do drugih problema. Ako vozite sa relativno praznim rezervoarom, pumpa za gorivo će početi da sakuplja svu prljavštinu sa dna rezervoara.

To uključuje sediment od prljavog goriva i kondenzaciju iz rezervoara koji može oštetiti pumpu za gorivo. Dakle, sve dok imate najmanje četvrtinu rezervoara – stvari rade kako treba. Filter se ne zagreva, motor ne radi tako snažno, a oba pomažu u većoj kilometraži.

Unsplash
 

Održavanje četvrtine rezervoara punom produžiće životni vek komponenti sistema za gorivo. Možda je vreme da prekinete naviku korišćenja poslednje kapi goriva da biste se naterali da svratite na pumpu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike