Francuska budi ekološku svest građana: Evo kako će izgledati nove reklame za automobile?

01.01.2022

17:54

0

Francuska uvodi novine na mnogim poljima u cilju zaštite životne sredine

Francuska budi ekološku svest građana: Evo kako će izgledati nove reklame za automobile?
Auto - Copyright Pixabay

Od marta ove godine, prema "Carscoopsu", reklame za automobile koje se emituju u svim vrstama medija u Francuskoj moraće da sadrže odgovarajuće poruke.

Recimo, na kratka putovanja najbolje je ići pešice ili biciklom. Možda razmisliti o korišćenju zajedničkih automobila ili za svakodnevna putovanja najbolje je koristiti javni prevoz.

Međutim, tu nije kraj jer će oglašavanje u svakom mediju, osim u radijskim emisijama, morati da bude označeno heštegom "SeDéplacerMoinsPolluer", što neke kompanije i sad primenjuju.

Kazna za nepoštovanje novih propisa? Do 50.000 evra. U slučaju velikih budžeta i ogromnih reklamnih kampanja, ovaj iznos ne zvuči zastrašujuće, ali koliko će ipak neko biti voljan da plati toliko novca samo da bi pokazao neposlušnost.

Ovo nije sve

Dizelaše i benzince ćemo viđati u francuskim reklamama samo do 2028. Nakon ovog datuma biće zabranjeno reklamirati sve što emituje više od 123 g CO2 po svakom pređenom kilometru.

Kao rezultat toga, francuski prijemnici od 2028 više neće oglašavati takve “smrtonosne zagađivače” kao što je "Toyota Corolla 1.2", koja emituje 132-163 g CO2 po kilometru.

Prvobitni plan je bio da se dozvole reklame za vozila koja ispuštaju maksimalno 95 g CO2 po kilometru. 

Kako će se ovakva odluka odraziti i na kupce i na autoindustriju i da li će imati efekta kada je reč o zaštiti životne sredine, ostaje da sačekamo neko vreme i vidimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike