Ako želite da doživite stotu, šest namirnica bi trebalo uvek da imate u frižideru

22.12.2020

10:40 >> 09:15

0

Autor: Z. A.

Biraju ih ljudi iz tzv. plavih zona, gde se beleži najduži životni vek

Ako želite da doživite stotu, šest namirnica bi trebalo uvek da imate u frižideru
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Ukoliko želite da se hranite zdravo, ništa nije komplikovana i ne postoji dug spisak pravila kojih bi trebalo da se pridržavate niti se morate držati složenog plana ishrane. Samo pitajte jednog od mnogih stogodišnjaka koja je njegova tajna, a veliki deo njih će vam reći da je bitno uživati u zdravoj, uglavnom biljnoj hrani.

U svakom slučaju, vaš je frižider je dobro mesto za početak skladištenja hrane koja će vam povećati šanse za dug život.

Kroz svoje istraživanje Den Butner, stručnjak za dugovečnost i autor „The Blue Zones Kitchen“, otkrio je da se uglavnom radi o svakodnevnom donošenju zdravih odluka koje zajedno čine prilično neverovatan život.

možda će vas i ovo zanimati

– Niko od stogodišnjaka iz plavih zona (mesta na svetu gde žive ljudi koji imaju najduži životni vek) koje sam ikad upoznao nije pokušavao da doživi 100 godina. Niko u 50. godini nije rekao: „Znate šta, prelazim na ishranu za dugovečnost i živeću još 50 godina!“ Oni se ne trude da broje kalorije, ne uzimaju vitamine, niti mere grame proteina i ne čitaju deklaracije. Ne ograničavaju unos hrane – kaže Butner.

Pexels

Prema njegovom mišljenju, ako želite doživeti stotu, u vašem frižideru i ostavi trebalo bi da se nalaz sledeće namirnice:

1. Orašasti plodovi

Prema Butneru, ljudi koji redovno jedu orašaste plodove imaju velike šanse da nadžive one koji ne jedu orašaste plodove. Zbog toga je veliki zagovornik jedenja šake mešanih orašastih plodova dnevno, prenosi „Well and Good“.

– Orašasti plodovi dolaze u raznim ukusima, a prepuni su hranjivih sastojaka i zdravih masnoća koje zasićuju vaš apetit – kaže Butner i dodaje: – Najbolje su male količine jer se ulja u orašastim plodovima razgrađuju (oksidiraju). Veće količine mogu se čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču nekoliko meseci.

2. Povrće

Butner kaže da bi 95 odsto hrane koju jedete trebalo da bude biljnog porekla. Kako ističe, ljudi u plavim zonama jedu velike količine sezonskog voća i povrća, a višak ukisele ili suše kako bi uživali u njemu i van sezone. Prema njegovom mišljenju, na vašem jelovniku bi trebalo da se nađe spanać, kelj, repa, blitva, brokoli, karfiol i paprika.

Pexels

3. Voće

Butner preporučuje da voće (kao i povrće) držite na gornjoj polici hladnjaka jer ga tako stavljate u nivo očiju i podstičete sebe da ga jedete više.

4. Tofu

– Odredite dva dana u nedelji kada jedete meso ili drugu hranu životinjskog porekla i uživajte samo tih dana – kaže Butner. Drugim danima, umesto toga, odlučite se za biljne proteine, poput pasulja u vašoj ostavi i tofua u frižideru.

5. Riba

Iako savetuje da ograničite konzumiranje mesa, Butner kaže da možete uživati u ribi jer se pokazalo da su najduže živeli oni koji su jeli biljnu hranu koja je sadržavala male porcije ribe.

– Favorizujte ribu poput pastrmke, srdele i inćuna – kaže on i savetuje da se klonite ribe iz uzgoja.

6. Biljna mleka

Ako želite osigurati dugovečnost, smanjite količinu mlečnih proizvoda. Umesto da pijete klasična mleka, odaberite biljna, uključujući nezaslađeno sojino, kokosovo ili bademovo mleko.

– Većina njih ima proteina kao i obično mleko i često su čak i boljeg ukusa – kaže Butner.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike