Ministarka Vujović u Nišu: Iz kompleksa EI Niš će tokom novembra biti uklonjeno 450 tona opasnog istorijskog otpada

01.11.2021

14:18

0

Dražava danas čisti kompletne lokacije do nultog stanja, jer se u prethodnom periodu uklanjala po jedna vrsta otpada

Ministarka Vujović u Nišu: Iz kompleksa EI Niš će tokom novembra biti uklonjeno 450 tona opasnog istorijskog otpada
Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas EI Metal, jednu od jedinica nekadašnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš, gde je u toku čišćenje istorijskog otpada zaostalog iz proizvodnje.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Problem istorijskog otpada prisutan je u Srbiji gotovo 20 godina, jer je taj otpad nastao mahom 2000-tih godina u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju. Ukoliko je bio ambalažiran, ta ambalaža je vremenom korodirala i propala. S obzirom da se radi o pretežno opasnom otpadu, koji utiče na zagađenje vode, vazduha i zemljišta, država je odlučna da taj otpad zbrine sa svih lokacija. Mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja, jer se u prethodnom periodu uklanjala po jedna vrsta otpada. Iz kompleksa EI Niš će biti uklonjeno i zbrinuto 450 tona opasnog istorijskog otpada tokom novembra meseca – rekla je Vujović, koja je ovo preduzeće obišla zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je dodala, da pored zbrinjavanja istorijskog otpada iz EI Niš, resorno ministarstvo sprovodi i druge projekte u Nišu koji su važni za bolji kvalitet vazduha u tom gradu.

-Sufinanasiramo projekat pošumljavanja čija se realizacija očekuje u narednim danima, kao i projekat smanjenja zagađenja koje potiče od individualnih ložišta, koja su veliki zagađivači. U toku je konkurs za subvencije domaćinstvima za zamenu kotlarnica i molim, pre svega, građane Niša da iskoriste tu priliku. Podsticaje ćemo obezbediti i sledeće godine, kako bismo pomogli da što više domaćinstava pređe na ekološki prihvatljivije energente – rekla je Vujović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam