U 20 opština u Srbiji proglašeno stanje elementarne nepogode: Stiže pomoć od 600 miliona

22.01.2021

08:39

0

Pomoć bi prema najavama iz Vlade trebalo da dobiju Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad...

U 20 opština u Srbiji proglašeno stanje elementarne nepogode: Stiže pomoć od 600 miliona
Copyright MUP Srbije

Stanje elementarne nepogode Vlada je proglasila u 20 opština u Srbiji, od kojih je njih 18 na jugu, a najavljuju da će moći da obezbede pomoć za poplavljena područja – 600 miliona dinara za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova koji su poplavljeni u junu prošle godine.

Pomoć bi prema najavama iz Vlade trebalo da dobiju Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prokuplje i Crna Trava.

Antonio Ahel/ATAImages

U ovim gradovima i opštinama su proglasili elementarnu nepogodu, jer su zbog obilnih kiša i topljenja snega poplavljene kuće, ali i infrastruktura.

– Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture – navode iz Vlade.

Dodaju da su izdvojili 600 miliona dinara za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova koji su oštećeni u junskim poplavama 2020. godine.

Pročitajte još

Takođe, kažu da će novac biti podeljen preko lokalnih samouprava, ali ne preciziraju u kojim sve gradovima i opštinama.

– Neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži – dodaju.

U tim poplavama od pre više od šest meseci su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putniom pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja, pa u Vladi i zato kažu da je hitno neophodna pomoć.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike