Za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu obezbeđeno 50 miliiona evra

18.06.2024

09:37

0

Druga faza radova porazumeva završetak Tehničko-ekonomskog bloka i nadgradnju postojećeg Urgentnog centra.

Za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu obezbeđeno 50 miliiona evra
Copyright Pixabay

Građevinska dozvola za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu dobijena je u martu ove godine, a direktor Univerzitetsko-kliničkog centra "Kragujevac" Slobodan Milisavljević kaže da je obezbeđeno 50 miliona evra za prvu fazu projekta, kojom je predviđena izgradnja bolničke zgrade na devet nivoa i nadzemne garaže sa oko 300 parking mesta.

"S novim objektom dobićemo 395 dodatnih ležajeva, od čega je 106 namenjeno intenzivnoj nezi, a 37 poluintenzivnoj", rekao je Milisavljević za "Politiku."

Građevinski radovi bi trebalo da traju dve do tri godine, a Milisavljević naglašava da će nabavka medicinske opreme zahtevati dodatnih 50 miliona evra.

Druga faza radova porazumeva završetak Tehničko-ekonomskog bloka i nadgradnju postojećeg Urgentnog centra.

"Iznad sadašnjeg Urgentnog centra biće podignuta poliklinika s ambulantama, ukupne površine od 2.600 kvadrata. Tehničko-ekonomski blok ima 5.600 kvadrata, a u prizemlju tog bloka ostaće Centar za onkologiju, a na drugim nivoima biće smešteni centralna apoteka, kuhinja, vešeraj i prateće službe", objašnjava Milisavljević.

Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju biće rekonstruisan do kraja godine, predstoji sanacija krovova iznad hirurškog bloka, a planirano je i da Rehabilitacioni centar dobije novu zgradu čija izgradnja bi mogla da počne naredne godine.

Ove radove finansiraće Univerzitetsko-klinički centar "Kragujevac" iz sopstvenih sredstava i uz pomoć države, navodi Politika. "To je ustanova tercijarne zdravstvene zaštite, ka kojoj gravitira oko dva miliona stanovnika centralne Srbije. Kragujevcu je potreban i sekundarni nivo zdravstvene zaštite, to jest opšta gradska bolnica", zaključuje Milisavljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike