Mileva je nastradala prva: Bolna sećanja na NATO agresiju i dalje žive, u Čačku tada bačeno po dva kilograma eksploziva po glavi stanovnika!

24.03.2024

12:41

0

U Arhivu je zabeleženo da je tokom rata poginulo i 10 vojnika sa čačanskog područja

Mileva je nastradala prva: Bolna sećanja na NATO agresiju i dalje žive, u Čačku tada bačeno po dva kilograma eksploziva po glavi stanovnika!
Copyright Foto: RINA

Pre 25 godina, 24. marta 1999. godine, započela je agresija NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prema podacima koji zvanično nisu usaglašeni, poginulo je od 1500 do 3500, a povređeno više od 12 hiljada ljudi.

U Čačku je bačeno dva kilograma eksploziva po glavi stanovnika, a grad na Moravi našao se na meti agresora više od 10 puta, koji je na ciljeve dejstvovao avionima i krstarećim raketama. Na područje grada palo je ukupno 215 projektila, smrtno je stradalo šest civila, dok je 22 povređeno, a oštećeno je preko 3000 stambenih objekata.

Prema podacima dobijenim iz ovdašnjeg Međuopštinskog istorijskog arhiva, prvi napad na Čačak izvršen je već 25. marta. Sutradan su oborena tri projektila nad gradom, a protivvazdušna odbrana je dejstvovala po neprijateljskim avionima i tom prilikom oštetila jedan.

- Prvi napad na kompaniju „Sloboda” izvršen je 28. marta u ranim jutarnjim časovima, a dva dana kasnije gađana je drugi put. Tada je u svojoj kući poginula Mileva Kuveljić, koja je prva žrtva bombardovanja u Čačku, dok je jedan čovek mesec dana kasnije podlegao ranama. „Sloboda” je ponovo bombardovana 6. i 12. aprila. Televizijski predajnik na planini Ovčar je gađan u više navrata, 15. i 22. aprila, kao i 11. maja, a 1. maja po prvi put su meta bili pogoni „Cera” i „Tehničkog remontnog zavoda”, a potom i devet dana kasnije. Tada je prilikom dejstva NATO-a po Kulinovačkom polju i industrijskoj zoni smrtno stradalo četvoto ljudi, a 12 povređeno. Velija Džemailović i Dragan Obrenić su poginuli u svojim domovima, dok je u kamionetu GP „Standard” iz Beograda, koji se kretao kružnim putem, poginulo dvoje ljudi, a petoro je ranjeno, rekao je za RINU novinar u penziji Gvozden Otašević.

„Cer” i TRZ su ponovo gađani 11, 15. i 17. maja. Tokom agresije projektili i ostaci letelica padali su po okolnim selima, govore podaci Arhiva. Čačanskoj privredi je naneta ogromna šteta, budući da je 80 odsto pogona Slobode trajno i privremeno onesposobljeno, dok je porušeno 98 odsto fabrike Cer. Pored toga, oštećeni su i Remont, Naftagas, FRA, Litopapir i 1. oktobar. Stradali su i objekti bolnice, vrtića, mašinske škole, brojne porodične kuće, pojedine crkve, kao i jezdinsko i pridvoričko groblje u krugu kompanije „Sloboda”.

Na području Moravičkog okruga pala su 273 projektila, od čega 215 na preduzeća u Čačku, Lučanima, Ivanjici i Gornjem Milanovcu, a 58 na objekte, livade i šume.

U Arhivu je zabeleženo da je tokom rata poginulo i 10 vojnika sa čačanskog područja.

Dušan Karaklajić iz Lipnice 9. aprila i Miloš Stojanović iz Čačka 11. aprila stradali su na Kosovu i Metohiji, Predrag Bojović vojnik iz Zablaća 16. aprila, Boro Adžemović kapetan iz Čačka 20. aprila, Predrag Smiljanić vojnik iz Čačka 29. parila, Saša Majstorović kapetan iz Čačka 1. maja, Saša Škiljević dobrovoljac iz Čačka 11. maja na Kosovu i Metohiji, Slobodan Krdžić vojnik, stradao je 2. juna na Mališevu u južnoj srpskoj pokrajini, a njegovi drugovi kažu da je junački poginuo kada se bacio na tromblonsku minu kako bi spasao saborce, Dragan Beko potporučnik iz Slatine 4. juna i Srboljub Cvetić poručnik iz Čačka istog dana.

Kako je objavila „Politika” pre nekoliko godina, na Čačak, u kojem je tada živelo preko 70 000 ljudi, je bačeno oko dva kilograma eksploziva po glavi stanovnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike