Radnici kopali u centru grada, pa pronašli ljudske kosti: Odmah stali sa radovima (FOTO)

20.03.2024

12:22

0

Svi nalazi su podignuti, dokumentovani i fotografisani

Radnici kopali u centru grada, pa pronašli ljudske kosti: Odmah stali sa radovima (FOTO)
Copyright RINA

Na gradilištu u centru Čačka gde su u toku radovi na uređenju Trga Nadežde Petrović, radnici su tokom kopanja za potrebe postavljanja vodovodne instalacije, naišli na arheološko nalazište i odmah o tome obavestili Narodni muzej.

Arheolozi su došli na lokaciju i tom prilikom u kanalu iskopanom za vodovodnu instalaciju pronašli jedan grob sa ostacima skeleta za koji bi se moglo reći da je pokojnik mlađeg uzrasta (14, 15 godina) a po orijentaciji položaja ruku, smatraju da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

RINA
 

- Pronađeni su i delovi bedema koji se vezuju za antički period i deo su antičke rimske fortifikacije, kao i jedan bakarni novčić cara Konstancija drugog iz 4. veka. Takođe, pronađeno je i nekoliko pokretnih nalaza i ukrašen koštani predmet. Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob jer postoji kamenje koje ukazuje na to ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanje crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju - rekao je za RINU arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

RINA
 

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice i da neće bitno uticati na dalju dinamiku radova.

Za arheologe ovo nije iznenađenje jer su 2015. godine u dvorištu Gimazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se da je oko mesta škole bio verovatno centar naselja iz rimskog perioda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike